Odvolali šéfa vyšetrovania Pistoriusovho prípadu, sám je obvineným

TA3, SITA
21.2.2013 14:47

Detektív Hilton Botha, ktorý v stredu vypovedal pred súdom na pojednávaní s telesne postihnutým bežcom Oscarom Pistoriusom, už nevedie vyšetrovanie údajnej úkladnej vraždy športovcovej priateľky Reevy Steenkampovej. Z prípadu ho stiahli po zistení, že sám čelí siedmim obvineniam z pokusu o vraždu.

Hiltona Bothu vo štvrtok vymenil generálporučík Vinesh Moonoo. "Odtiaľto to preberám ja. Nijako to neovplyvní chod prebiehajúceho vyšetrovania," uviedol tridsaťdvaročný vojak Moonoo pred piatkovým pojednávaním, ktoré rozhodne o tom, či Pistoriusa prepustia na kauciu.

Oscar Pistorius strávi ďalšiu noc vo väzbe. Sudca Desmond Nair vo štvrtok nerozhodol o prípadnom prepustení slávneho paralympionika na kauciu za vraždu priateľky Reevy Steenkampovej. Pojednávanie prerušil z administratívnych dôvodov a nariadil jeho pokračovanie v piatok o 9.00 h SEČ. Ďalšie kolo pojednávania, ktoré sa začalo už minulý piatok a po krátkej prestávke pokračovalo od utorka, by podľa prokurátora Gerrieho Nela nemalo trvať dlhšie ako hodinu. Sudca by na ňom mal povoliť alebo zamietnuť žiadosť o prepustenie na kauciu. Vo štvrtok vypočúval súd predovšetkým svedkov obhajoby.

Podľa agentúry AFP z prípadu stiahli hlavného vyšetrovateľa. Isté je, že detektív Hilton Botha sám čelí siedmim obvineniam z pokusu o vraždu. "Nemôže pokračovať vo vyšetrovaní," povedal pre AFP hovorca juhoafrického Národného úradu prokuratúry. Bothova stredajšia výpoveď vyvolala na súde množstvo rozpakov. Detektív, ktorý ako prvý prišiel v štvrtkových ranných hodinách na miesto činu, otvorene vyhlásil, že Pistoriusovej verzii o tragickom nedorozumení neverí. Dôkazy, o ktoré sa pri tom opieral, sa však obhajobe podarilo v krížovom výsluchu spochybniť.

Dôveryhodnosť Bothových slov utrpela ďalší úder po zverejnení informácie, že v máji sa má pred súdom zodpovedať za pokus o vraždu. V roku 2011 spustil paľbu zo strelnej zbrane, keď sa s dvoma kolegami pokúšal zastaviť minibus so siedmimi pasažiermi. Potvrdila to aj juhoafrická polícia. Žaloba bola dočasne zastavená, ale v stredu ju na podnet štátneho prokurátora obnovili. Jeho stredajšia výpoveď v spore s Pistoriusom však pravdepodobne zostane v platnosti.

Botha sa v stredu odvolával na výpoveď svedka, ktorý vraj počul nepretržitý krik pred streľbou v Pistoriusovom dome. V krížovom výsluchu musel pripustiť, že zo vzdialenosti 600 m si svedok nemohol byť istý, odkiaľ hluk pochádza. Musel tiež uznať, že na tele obete neboli stopy svedčiace o súboji s páchateľom a že nič z toho, čo videl na mieste činu, neprotirečí Pistoriusovej verzii udalostí. Na podnet sudcu zo zápisnice vyčiarkli tiež Bothovo vyhlásenie to, že v dome športovca našli dve škatule s testosterónom. Detektív to povedal bez toho, aby mal k dispozícii chemickú analýzu látky. Obhajoba tvrdí, že ide o prípravok na báze bylín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok