Americkej vláde hrozí platobná neschopnosť už v júni, Biden je optimistický

TA3 ČTk
27.5.2023 07:27

Platobná neschopnosť americkej vlády príde 5. júna, pokiaľ Kongres nenavýši limit pre zadlženie USA, uviedla v novom odhade americká ministerka financií Janet Yellenová. Predtým hovorila o 1. júni. Ako ale píše agentúra AP, americký prezident Joe Biden je optimistický, že sa zhodu medzi demokratmi a republikánmi podarí nájsť o poznanie skôr.

Americkej vláde hrozí platobná neschopnosť už v júni, Biden je optimistický
TASR/AP

"Je to veľmi blízko, som optimistický," nechal sa v piatok počuť Biden. "Vyjednávanie pokračuje. Verím, že ešte dnes budeme vedieť, či sa nám podarí dosiahnuť dohodu," poznamenal.

Obe strany sa o kompromis snažia niekoľko týždňov. Rozdielne politické priority Bidenových demokratov, ktorí ovládajú Senát, a republikánov, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov, ale nájdenie obojstranne prijateľného riešenia komplikujú.

Ak by sa nenašlo, prinieslo by to podľa Yellenovej "vážne problémy americkým rodinám, poškodilo našu vedúcu pozíciu vo svete a vyvolalo pochybnosti o našej schopnosti brániť naše národné bezpečnostné záujmy".

Spojené štáty sú podľa denníka The Washington Post jednou z iba dvoch krajín sveta, ktoré majú zákonný limit na výšku dlhu. V Dánsku je pritom strop tak vysoko, že je "v zásade formalitou". Americký limit predstavuje aktuálne 31,4 bilióna dolárov, pričom na túto úroveň sa dostal opakovaným navyšovaním z posledných dekád, zatiaľ čo štátny dlh sa pod demokratickými aj republikánskymi prezidentmi zvyšoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok