Snaha skomplikovať vláde situáciu, politická kampaň či úprimný záujem? Aký je pohľad politológa na žiadosť o skorší vyrovnaný rozpočet?

ta3/Janka Danková
26.5.2023 14:52

Nová vláda bude môcť rozpočet aj tak upraviť. Úradnícka vláda Ľudovíta Ódora je postavená pred neľahkú výzvu. Poslanci od nej žiadajú návrh vyrovnaného rozpočtu o dva mesiace skôr, odvolávajú sa na predčasné voľby. Vláda sa opiera o domnienku, že ide len o prostú predvolebnú kampaň.

Politológ Miroslav Řádek sa pozerá na vzniknutú situáciu vecne. Tvrdí, že v aktuálnom, predvolebnom období je ťažké rozlíšiť, čo možno považovať za súčasť kampane a čo nie. Na návrh poslancov existuje podľa neho hneď niekoľko dôvodov. „Poslanci, ktorí sú zaradení do politických strán, budú radi robiť, či už skryto alebo otvorene, úradníckej vláde zle, pretože to nie je vláda politických strán,“ uviedol na úvod.

„V slovenskej politike panuje najmä od začiatku roka chaos, čiže návrh na skoršiu prípravu štátneho rozpočtu by za predpokladu, ak by sa parlament chcel správať konštruktívne, mohol pomôcť k upokojeniu atmosféry,“ pokračoval Řádek, „skoršia príprava návrhu rozpočtu by "vycvičila" novú úradnícku vládu v tom, ako sa k parlamentu správať politicky, lebo táto vláda tu môže byť, ak by sa nedarilo zostaviť novú, dlhšie ako do októbra.“

Kým vyrovnaný rozpočet by mohol byť na stole už v auguste, v nasledujúcom mesiaci by vláda začala s realizáciou toho realistického. Vo všeobecnosti by však vzniknutá situácia mohla byť prospešná pre obe strany. Návrh na skoršie zostavenie návrhu rozpočtu bude možno patriť k príjemnejším z politických hier, ktoré budú poslanci tvoriť voči úradníckej vláde. Paradoxne, môže ísť o konštruktívny návrh, ktorý môže priniesť ojedinelú situáciu, kedy budú obe strany spokojné. Poslanci sa môžu predviesť ako zodpovední politici a pre úradnícku vládu, ktorá by mala na prácu niekoľko mesiacov na čele s dôvtipným premiérom Ódorom, by to nemusela byť nesplniteľná úloha,“ vyslovil svoj názor politológ Řádek.

Marián Viskupič z SaS hovorí otvorene o fakte, že za posledné tri roky vzrástol dlh Slovenska o takmer 10 percent. Chcú teda poslanci predchádzať potenciálnym zlým scenárom slovenských financií? Alebo ide o kalkul pred blížiacimi sa septembrovými predčasnými voľbami? 

„Poslanci môžu dôvodiť tým, že parlament sa musí úradnícku vládu snažiť kontrolovať, pretože to nie je vláda s mandátom od občanov. Nehovoriac o tom, že nie je isté, že získa dôveru parlamentu. Poslanci môžu tiež pripomínať, že stav verejných financií aj podľa premiéra Ódora nie je v dobrom stave. Môžu pripomínať, že príprava a schvaľovanie zákona o štátnom rozpočte patrí k najdôležitejším zákonom roka a vzhľadom na to, že nie je isté, aká politická situácia slovenskú politiku čaká po voľbách, je dobré hľadať na ňom konsenzus včas,“ predstavil svoj pohľad na vec politológ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok