Tretina Slovákov chce vystúpiť z NATO. GLOBSEC ukázal výsledky prieskumu verejnej mienky

ta3/GLOBSEC
26.5.2023 10:37

GLOBSEC Trends 2023 je najnovší prieskum verejnej mienky, ktorý GLOBSEC uskutočnil v ôsmich krajinách strednej a východnej Európy (Bulharsko, Česko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Rumunsko a Slovensko), skúma postoje regiónu ku kľúčovým naratívom – pravdivým aj manipulatívnym – o vojne na Ukrajine, NATO, EÚ, demokracii a verejnom zdraví.

Výsledky tento rok podčiarkujú význam vnútornej politiky, histórie a kultúry na postoje obyvateľstva. "Zatiaľ čo v roku 2022 mala vojna na Ukrajine na verejnú mienku značný vplyv, v tomto roku výsledky prieskumu skôr ukazujú prehĺbenie rozdielov medzi viac a menej odolnými krajinami. A najmenej odolnými voči manipulatívnym a pro-ruským naratívom sa ukazujú Bulharsko, Maďarsko a Slovensko." uviedla riaditeľka Centra pre demokraciu a odolnosť GLOBSECu Dominika Hajdu.

USA ako hrozba

"Maďari sa v niektorých otázkach postupne pozerajú viac na východ v dôsledku dôslednej protizápadnej rétoriky vlády – ale paralelne si zachovávajú silnú vieru v členstvo krajiny v EÚ a NATO. Pohľad Bulharska je silne ovplyvnený historickými väzbami na Rusko, a to tak z ekonomického, ako aj kultúrneho hľadiska," povedala analytička Centra Jana Kazaz. 

"Zmena postojov na Slovensku medzi rokmi 2022 a 2023 je však pomerne prekvapivá. Podpora členstva v NATO klesla zo 72 percent na 58 percent, väčšina ľudí už nepripisuje hlavnú zodpovednosť za vojnu na Ukrajine Rusku a 50 percent považuje USA za bezpečnostnú hrozbu," dodala Jana Kazaz, analytička Centra.

GLOBSEC Foto: GLOBSEC

Priemerná podpora členstva v NATO v regióne je 79 percent, ale údaje sa v jednotlivých krajinách výrazne líšia. Na jednej strane členstvo podporuje 94 percent Poliakov a na druhej strane 58 percent Slovákov a Bulharov. Podobne v priemere 74 percent respondentov uznáva, že vojenská podpora Ukrajine jej pomáha brániť sa proti Rusku, ale na Slovensku a v Bulharsku si viac ľudí myslí, že vojenská pomoc Ukrajine provokuje Rusko a približuje ich krajiny k vojne.

Najnižšia dôvera štátu

"Slovensko je príkladom toho, čo sa môže stať, keď skombinujeme nedôveru v inštitúcie, spoločnosť s náchylnosťou veriť dezinformáciám­ a silných politických aktérov, ktorí vedia využiť frustrácie a obavy spoločnosti vo svoj prospech. Sme poznačení politickým chaosom a zmätkami spôsobenými vládnucou koalíciou v rokoch 2020 až 2023," vysvetlila senior analytička GLOBSECu Katarína Klingová.

Aktuálne máme na Slovensku historicky najnižšiu mieru dôvery v inštitúcie, kedy vláde dôveruje len 18 percent respondentov. Tento nedostatok dôvery vytvoril živnú pôdu pre časť opozičným strán na kampaň obviňujúcu Západ z vojny a podkopávanie podpory Ukrajine, ktorá našla odozvu u značnej časti obyvateľstva," vysvetlila Katarína Klingová, senior analytička GLOBSECu.

GLOBSEC Foto: GLOBSEC

GLOBSEC Trends tento rok poukazuje aj na to, ako vplyv dezinformácií týkajúcich sa zdravia, ktoré sa šírili počas pandémie COVID-19, prispeli k nedôvere voči farmaceutickým spoločnostiam, zdravotníckym organizáciám a očkovaniu. 

Približne 37 % obyvateľov regiónu strednej a východnej Európy sa domnieva, že vakcíny proti COVID-19 zvyšujú riziko predčasných úmrtí, a 56 % podozrieva farmaceutické spoločnosti, že z dôvodu zisku zatajujú účinné spôsoby liečby chorôb, ako je COVID-19 a rakovina.

"Tieto nálady rezonujú aj v spoločnostiach, ktoré vykazujú väčšiu odolnosť voči geopolitickým dezinformáciám, ako sú Česko a Poľsko. Ak chceme byť lepšie pripravení na budúce zdravotné krízy by sme túto nedôveru mali riešiť teraz, keď zdravie nie je témou číslo jedna politickej agendy," dodala D. Hajdu.

GLOBSEC Foto: GLOBSEC

Prípad Slovenska poukazuje na širšie výzvy, ktorým čelia krajiny strednej a východnej Európy uprostred ruskej agresie a manipulatívnych naratívov. Náchylnosť na dezinformácie a vnútorná politika naďalej formujú verejnú mienku v celom regióne.  Viac informácií nájdete na stránke GLOBSEC Trends 2023 tu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok