Britský parlament vyhlásil hladomor na Ukrajine za genocídu, rozhodnutie je pre vládu nezáväzné

ta3 TASR
25.5.2023 23:31

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu vo štvrtok jednomyseľne schválili návrh na uznanie hladomoru na Ukrajine z 30. rokov 20. storočia za akt genocídy ukrajinského ľudu. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá dodala, že s návrhom rezolúcie prišla konzervatívna poslankyňa Pauline Lathamová.

Britský parlament vyhlásil hladomor na Ukrajine za genocídu, rozhodnutie je pre vládu nezáväzné
Twitter/GWAR69

Rozhodnutie parlamentu je pre britskú konzervatívnu vládu nezáväzné. "Sovietsky zväz vyhladil milióny Ukrajincov násilným vyhladovaním na smrť a násilným premiestnením, čo pripomína dnešné udalosti na Ukrajine," zdôraznila Lathamová. Sovietsky diktátor Josif "Stalin v 30. rokoch minulého storočia - rovnako ako dnes (ruský prezident Vladimir) Putin - chcel zničiť ukrajinský národ a ukrajinskú identitu," zdôraznila poslankyňa.

"Dúfam, že dnešným hlasovaním za uznanie holodomoru ako genocídy vyšleme Putinovi a svetu jasný odkaz, že britský parlament podporuje Ukrajinu a že nebudeme tolerovať vojnové zločiny, či už v minulosti alebo v súčasnosti," dodala Lathamová.Pripomenula tiež, že mnohé krajiny vrátane Austrálie, Kanady, Írska a Brazílie už uznali hladomor na Ukrajine za genocídu a nemecký Bundestag a americký Kongres prijali príslušné rezolúcie.

Parlamentný štátny tajomník britského ministerstva zahraničných vecí pre Európu Leo Docherty označil rozhodnutie parlamentu za "úplne pochopiteľné". Zároveň potvrdil názor britskej vlády, že klasifikácia v tejto kauze prináleží súdom. Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Štefančuk pred časom uviedol, že hladomor na Ukrajine uznalo za genocídu 26 krajín, z toho 11 v minulom roku.

Podľa BBC sa Ukrajina už mnoho rokov snaží dosiahnuť, aby svet - a aj Rusko - uznali hladomor za genocídu Ukrajincov. Moskva však vždy odpovedala, že hladomor v 30. rokoch zasiahol nielen ukrajinské územia, ale aj rozsiahle oblasti južného Ruska a severného Kazachstanu, a že hladomor spôsobila rozsiahla kolektivizácia a konfiškácia potravín roľníkom pre urýchlenú industrializáciu. Moskva súčasne argumentuje, že toto konanie sovietskych orgánov nebolo namierené proti žiadnej konkrétnej etnickej skupine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok