Nemecké aerolínie Lufthansa prevezmú 40-percentný podiel v talianskej spoločnosti ITA Airways

ta3 TASR
25.5.2023 18:27

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa sa po mesiacoch rokovaní s talianskou vládou dohodla na prevzatí menšinového podielu v aerolíniách ITA Airways. Oznámili to vo štvrtok obe letecké spoločnosti pri podpise zmluvy v Ríme. Informujú DPA a Bloomberg.

Nemecké aerolínie Lufthansa prevezmú 40-percentný podiel v talianskej spoločnosti ITA Airways
Twitter/Aeronews

Dohoda umožní nemeckej leteckej spoločnosti expandovať na významnom európskom trhu a Rímu zbaviť sa aktíva, ktoré pohltilo miliardy eur štátnej podpory. ITA vznikla v októbri 2020 po reštrukturalizácii neúspešného dopravcu Alitalia, ktorého vláda v Ríme prevzala v marci toho istého roku, keď zlyhali rôzne ponuky na jeho prevzatie.

Spoločnosť ITA vlani vykázala stratu približne 486 miliónov eur v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 a rastúcich nákladov na palivo. Lufthansa, najväčšia európska letecká skupina, najprv kúpi podiel vo výške 40 % v ITA, uviedli letecká spoločnosť a talianska vláda v spoločnom vyhlásení bez zverejnenia finančných podrobností transakcie.

Podľa zdroja oboznámeného so situáciou, nemecký prepravca zaplatí približne 320 miliónov eur za 40-percentný podiel v ITA a v neskoršej fáze bude mať možnosť zvýšiť ho na 90 %. Dohoda podlieha preskúmaniu úradov pre hospodársku súťaž na národnej aj európskej úrovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok