Rýchlosť viac ako 400km/h aj nie úplne odmínované okolie okruhu. Preteky 24 hodín Le Mans oslavujú 100 rokov

ta3/Janka Danková
25.5.2023 16:45

Najstaršie vytrvalostné motoristické podujatie na svete odštartuje tento rok 10. júna o 16:00 SELČ.

Rýchlosť viac ako 400km/h aj nie úplne odmínované okolie okruhu. Preteky 24 hodín Le Mans oslavujú 100 rokov
Twitter/24 Hours of Le Man

Z jedných pretekov napokon každoročná tradícia

Celé sa to odštartovalo 26. resp. 27. mája 1923 na okruhu Circuit de la Sarthe neďaleko francúzskeho mesta Le Mans. Z víťazstva sa tešila dvojica Andre Lagache a Rene Leonard z tímu Chenard-Walcker. Z pretekov sa stala každoročná tradícia, vynechal sa len rok 1936 pre ekonomickú situáciu. Rovnako sa nejazdilo počas vojny v rokoch 1940-1948 a kvôli celonárodným politickým nepokojom sa sympatizanti podujatia nedočkali pretekov ani v rokoch 1956 a 1968. Tento rok tak pôjde o 91. preteky v poradí.

Súťaž automobilov si vyžiadali fanúšikovia

Usporiadanie 24-hodinových vytrvalostných pretekov je výsledkom spolupráce generálneho sekretára Západného automobilového klubu Georgesa Duranda a šéfredaktora magazínu La Vie Automobile Charlesa Farouxa. Jeho čitatelia sa dopytovali po súťaži, kde by sa preverila spoľahlivosť všetkých automobiliek. Prvý raz sa ich zúčastnilo 33 automobilov a preteky nedokončili len tri z nich.

Tragédia s viac ako 80 obeťami

Motoristické podujatie si napriek snahe o maximálnu bezpečnosť vyžiadalo hneď niekoľko obetí. Jedno z najväčších nešťastí sa stalo v roku 1955, keď Francúza Pierra Levegha vymrštilo po zrážke s Lancon Macklinom medzi divákov. Jeho vozidlo vybuchlo a zachvátil ho požiar. Tento incident si vyžiadal vyše 80 životov vrátane Leveghovho a okolo 200 ľudí bolo zranených. Preteky neboli pozastavené, nieto ešte zrušené, ale pokračovali ďalej. Organizátori ich nezastavili preto, aby diváci vo vzniknutom zmätku neznemožnili príchod sanitiek.

Po tejto tragédii sa sprísnili bezpečnostné pravidlá. Azda tou najväčšou zmenou bolo pridanie bariér a ďalších ochranných prvkov medzi okruh a divákov.

Le Mans Twitter/24 Hours of Le Man
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok