Radšej soľ ako kávu: Čo ešte zaberá, keď máte nízky tlak?

TA3/zm
7.6.2023 16:00

Nízky tlak alebo hypotenzia sa najčastejšie prejavuje zahmlievaním pred očami a studenými končatinami. Pridať sa môže hučanie v ušiach či búšenie srdca. Najčastejšie ľudia v takom prípade siahajú po káve, ale existuje aj niekoľko iných, dá sa povedať, že lepších riešení.

Radšej soľ ako kávu: Čo ešte zaberá, keď máte nízky tlak?
Freepik

Namiesto kávy si zajedzte niečo poriadne slané. Ak trpíte nízkym tlakom, toto sú tipy na prvú pomoc bez liekov.

Soľ

Jesť priveľa soli určite nie je zdravé, ale na nárazový nízky tlak to pomáha. Ako prevenciu lekári odporúčajú začať deň bielkovinovými raňajkami, vďaka čomu dostanete do tela dostatok soli. Ideálna je kombinácia celozrnného pečiva, kvalitnej šunky, alebo tvarohu a vajíčok.

Vitamín C

Aj céčko má vplyv na tlak, ak ho máte nízky, treba zvýšiť denný príjem tohto vitamínu. Hoci je obsiahnutý v mnohej zelenine a ovocí, v tomto prípade najlepšie fungujú výživové doplnky a opäť prevencia. To znamená, že keď tlak zakolíše, nezachráni vás okamžite dávka céčka, no ak ho budete jesť pravidelne, tomuto problému sa môžete vyhnúť úplne.

Čaj

Káva síce na zvýšenie tlaku funguje, po chvíli však môže zase rapídne klesnúť, preto je podľa odborníkov oveľa lepšia voľba zelený a čierny čaj. Ten udrží optimálnu hladinu oveľa dlhšie a nezaťažuje ostatné orgány tak ako káva.

Sladké drievko

Babskou radou ako zatočiť s kolísavým tlakom je aj sladké drievko, napríklad v podobe pelendreku. Kedysi sa na nízky tlak využívalo aj rozmarínové víno. To sa pripravovalo z litra bieleho vína, do ktorého sa na päť dní vložilo dvadsať gramov sušeného rozmarínu a potom sa medicína popíjala pri každom jedle.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok