Aj doska na krájanie má dátum spotreby: Ak vyzerá takto, už ste ju mali dávno vyhodiť

TA3/zm
7.6.2023 08:00

To, že na niektorých veciach nie je žiaden dátum spotreby neznamená, že nemajú obmedzenú životnosť. Platí to aj o doske na krájanie.

Aj doska na krájanie má dátum spotreby: Ak vyzerá takto, už ste ju mali dávno vyhodiť
Freepik

Bez ohľadu na to, či používate plastové alebo drevené dosky, aj tie treba občas vymeniť. Takto zistíte, či ten čas nastal aj vo vašej domácnosti. 

Plastové či drevené

Z hľadiska mikroorganizmov a baktérií je podľa odborníkov oveľa lepšou voľbou plastová než drevená doska. Vedci ich skúmali a zistili, že plast je oveľa jednoduchšie umývateľný, tým pádom sa vyčistí od jedla oveľa lepšie a baktérie nemajú šancu zdržiavať sa na povrchu, kde sa zas a znova krájajú suroviny. Údajne sa ženy plast neboja umývať ani vo vyšších teplotách, čo o drevených doskách neplatí. K tým údajne gazdiné pristupujú oveľa opatrnejšie, v dôsledku čoho nemusia byť tak dobre umyté a vytvárajú živnú pôdu pred baktérie.

Porézny povrch

Dôvod, prečo je plast rozumnejšia voľba do kuchyne ako drevo, je poréznosť povrchu. Dajte si však pozor, aj v prípade, že sa rozhodnete pre umelohmotnú dosku na krájanie, mali by ste jej povrch skontrolovať a siahnuť po takej, ktorá je skutočne čo najhladšia. Vďaka tomu sa bude oveľa lepšie a najmä dôkladnejšie oplachovať.

Kedy dosku vyhodiť?

Odpoveď na zásadnú otázku, kedy sa končí životnosť dosky na krájanie, bez ohľadu na materiál, z ktorého je vyrobená, sú ryhy. Na umelej hmote sa ryhy spôsobené nožom sfarbia do čierna a nejdú dobre umyť. Na dreve vidíte zárezy ako bledšie časti. No v oboch prípadoch nastáva rovnaká hrozba. Najmä pri krájaní mäsa sa do rýh dostanú drobné čiastočky, ktoré voľným okom nevidieť. Tie nedokážete nikdy umyť do dokonalosti a sterility, čo však z obyčajnej dosky urobí nástroj hrozby. A ak by ste chceli životnosť premietnuť do času, odborníci sa zhodujú, že doska na krájanie slúži jeden až päť rokov, potom by sa mala kvôli zdraviu bez milosti vymeniť.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok