Príčina požiaru autobatérií v Hornom Hričove stále nie je známa. Polícia preveruje, či mala firma povolenie

ta3
25.5.2023 13:47

Polícia stále vyšetruje januárový rozsiahly požiar autobatérií v Hornom Hričove. Chýba totiž expertíza hasičov, teda stanovenie príčiny požiaru. Polícia okamžite začala preverovať aj to, či mala firma potrebné povolenia na recykláciu batérií. Ukazuje sa, že všetko robili legálne.

S požiarom bojovalo takmer sto hasičov a jeho intenzita zaskočila aj skúsených profesionálov. Podobný zásah nemal podľa nich na Slovensku v tom čase obdobu.

K situácii sa vyjadril veliteľ zásahu HaZZ Žilina, Michal Miklánek: "V tých skladoch boli autobatérie do elektromobilov, ktoré sa dosť obtiažne hasia, takže pomocou tej mechanizácie ich nakladáme do kontajnerov a zalievajú sa vodou."

Polícia začala okamžite trestné stíhanie pre zločin poškodzovania cudzej veci. Viac toho však doposiaľ neprezradila. "V predmetnej veci naďalej prebieha vyšetrovanie. Z uvedeného dôvodu nie je možné poskytnúť bližšie informácie," informuje hovorkyňa KR PZ v Žiline Gabriela Kremeňová.

S otázkami sme oslovili aj samotnú recyklačnú firmu. Tá sa však od požiaru k incidentu nevyjadrila.

Generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo tvrdí, že: "Ide o zariadenie, ktoré spracováva použité lítiové batérie, teda zhodnocuje odpad pravdepodobne pochádzajúci aj zo zahraničia, keďže dané šetrenie ešte nie je ukončené, nie je možné poskytnúť viac informácií."

Recykláciu autobatérií v Hornom Hričove preveruje aj envirokriminálka. Z pohľadu našej legislatívy však nejde o nič nelegálne. 

Rudolf Gablík, vedúci environmentálnej kriminality v Žiline: "Zatiaľ z tých našich zistených skutočností vyplýva, že čo sa týka samotného naskladnenia lítiových batérií a činnosti, ktorá tam je vykonávaná, tak nedošlo k naplneniu skutkovej podstaty."

Jenčo tvrdí, že: "Slovenská inšpekcia životného prostredia vníma tento prípad veľmi citlivo, nakoľko samotný požiar vznikol počas prebiehajúcej kontroly."

Ide pritom o obrovský biznis. S obrovským trendom elektromobility je recyklácia autobatérií kľúčová. Získavanie vzácnych kovov ale nie je vôbec jednoduché.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok