Má štát peniaze na vyššie dôchodky? Erik Tomáš vidí zdroj financovania vo viacerých rovinách

ta3
24.5.2023 21:28

Seniori dostanú od júla o 10% vyššie dôchodky. Medzi politickými stranami sa teraz strhla bitka, kto si za to pripíše nejaké politické body. Hlas-SD a OĽANO dokázali v tejto veci postaviť proti sebe aj samotných dôchodcov. Prečo sa vedú politické zápasy aj vtedy, keď sa strany v parlamente konečne na niečom zhodnú? Z čoho budeme platiť výrazné zvýšenie dôchodkov v budúcnosti? V relácii Téma dňa diskutovali Michal Šipoš (OĽANO) a Erik Tomáš (Hlas-SD).

tema_dna_120.jpg
TA3

Podľa Šipoša strana Sme rodina požiadala hnutie OĽANO o podporenie pozmeňujúceho návrhu. Na finančné krytie návrhu sa ale treba pýtať predkladateľov, ktorým bola strana Sme rodina a Hlas-SD, uviedol poslanec hnutia OĽANO.

Tomáš pripomenul, že pozmeňujúci návrh predložil on a strana Hlas. "Pán Krajniak si to osvojil a došlo k politickej dohode medzi stranou Hlas a Sme rodina,“ dodal Tomáš. Zdroj financovania vidí vo viacerých rovinách, a to v energofonde, eurofondoch či v rezorte obrany.

Šipoš upozornil na to, že strana Smer-SSD už v roku 2010, ktorej členom bol v tom čase aj Erik Tomáš, sľubovala 13. dôchodok. “Vo finále žiaden 13. dôchodok neschválili, schvaľovali ho až tri dni pred voľbami,“ dodal Šipoš s tým, že na ne nemali pripravené v rozpočte peniaze.

Tomáš uviedol, že za predchádzajúcich vlád zaviedli vianočný príspevok, ktorý sa znásoboval a pred voľbami sa pretransformoval na 13. dôchodok. “Dôchodcovia vedia, že napriek tomu, že ten 13. dôchodok bol zákonom schválený, vy a vaša vláda ste ho zrušili,“ reagoval Tomáš.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok