Putin: Ceny energií sa blížia ekonomicky odôvodnenej úrovni, Rusko plní svoje záväzky

ta3 ČTK
24.5.2023 17:16

Ceny energií sa blížia ekonomicky na odôvodnenej úrovni, povedal podľa agentúry Reuters ruský prezident Vladimir Putin na summite Euroázijskej hospodárskej únie (EAHU). Rusko podľa neho naďalej plní svoje záväzky v oblasti dodávok energie. EAHU zahŕňa Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko.

Putin: Ceny energií sa blížia ekonomicky odôvodnené úrovni, Rusko plní záväzky
TASR/AP

Putin uviedol, že Ukrajina, ktorú Rusko vlani vo februári vojensky napadlo, stále dostáva peniaze za tranzit energie cez svoje územie, hoci Rusko označila za agresora. Dodal tiež, že Rusko pri platbách znižuje podiel takzvaných nepriateľských mien.

Ruský prezident na konferencii otvoril aj otázku nedostatku energie v Európe. "Teraz sa ceny energií vďaka bohu blížia ekonomicky odôvodnenej úrovni, ale kto môže za to, čo sa stalo?" povedal Putin. "Vyhodili do povetria Nord Stream 1, nespustili Nord Stream 2," dodal s odkazom na dvojicu plynovodov vedúcich z Ruska cez Baltské more do Nemecka, ktoré vlani v septembri vážne poškodili výbuchy.

Rusko bez toho, aby poskytlo dôkazy, opakovane uviedlo, že za výbuchy stoja západné krajiny. Vyšetrovatelia zo Švédska a Dánska, v ktorých výlučných ekonomických zónach sa výbuchy odohrali, oznámili, že poškodenie plynovodov nastalo v dôsledku sabotáže, ale nepovedali, kto je podľa nich za ňu zodpovedný.

Zasadnutie EAHU sa tento rok koná v Moskve, vlani bolo v kirgizskej metropole Biškek. Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko avizoval bilaterálne stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok