Prigožin v rozhovore chválil ukrajinskú armádu. Kritizoval ruské ťaženie

ta3/čtk
24.5.2023 12:28

Ruská "špeciálna operácia", ako Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu, urobila z ukrajinskej armády jednu z najsilnejších na svete, uviedol v rozhovore Prigožin. Okrem chvály na účet jednotiek, proti ktorým jeho žoldnieri na Ukrajine bojujú, kritizoval aj postup ruskej armády, ciele ruského vedenia a ruskej elity, uvádza server Meduza.

gefb
TASR/AP

"Cieľom špeciálnej vojenskej operácie bola denacifikácia, ale z Ukrajiny sme urobili národ známy po celom svete. Sú ako Gréci alebo Rimania v časoch prosperity. Čo sa týka 'demilitarizácie'; pokiaľ mali na začiatku špeciálnej operácie 500 tankov, teraz ich majú päť tisíc. Ak vtedy vedelo bojovať 20-tisíc vojakov, teraz ich je 400-tisíc. Ako sme ju demilitarizovali?" pýta sa Prigožin v rozhovore.

Takzvanú denacifikáciu a demilitarizáciu si ako jeden z cieľov "špeciálnej vojenskej operácie" vytýčil ruský prezident Vladimír Putin, ktorý pred viac ako rokom vydal rozkaz na vpád ruských vojsk do susednej krajiny. Ukrajina aj Západ to odmietajú ako zámienky na získanie ukrajinského územia.

"Milujem svoju vlasť, počúvam Putina," povedal vo viac ako hodinovom rozhovore Prigožin, hneď ale skritizoval ministerstvo obrany, s ktorým vedie už dlhé mesiace mocenské spory a často mu vytýka chyby ohľadom vojnového ťaženia. "Hlavným problémom je (ruský minister obrany Sergej) Šojgu a (náčelník ruského generálneho štábu Valerij) Gerasimov," dodáva v rozhovore Prigožin.

Rusko podľa Prigožina musí vyhlásiť stanné právo, novú vlnu mobilizácie a zásadne navýšiť výrobu munície, inak hrozí jeho zánik. "Musíme si prestať užívať, budovať nové cesty, novú infraštruktúru a pracovať len na vojne," povedal Prigožin. "Rusko musí niekoľko rokov žiť ako Severná Kórea, zavrieť všetky hranice, prestať blbnúť, vziať všetkých chlapcov zo zahraničia a tvrdo pracovať," dodal Prigožin.

"Myslím si, že Ukrajina je jednou z najsilnejších armád (na svete). Majú vysokú úroveň organizácie, výcviku, spravodajstva, majú najrôznejšie zbrane. Fungujú rovnako úspešne s akýmikoľvek systémami - sovietskymi, tými z NATO," upozornil Prigožin. Predtým však vychválil svoju žoldniersku skupinu, ktorá je podľa neho najlepšou armádou na svete.

Rozhovor s Prigožinom viedol Konštantín Dolgov, podľa ruskojazyčného servera BBC politický stratég a niekdajší proruský aktivista z Charkova. Po roku 2014 sa presťahoval do Ruska, kde teraz pracuje pre Sergeja Kirijenka, zástupcu šéfa Putinovej kancelárie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok