Spojenci Kyjeva vo štvrtok preberú výcvik Ukrajincov na F-16, uviedol Pentagon

ta3 čtk
24.5.2023 11:19

Skupina krajín dodávajúcich Ukrajine vojenskú pomoc má vo štvrtok na programe ďalšie rokovanie, ktorého témou bude aj výcvik ukrajinských pilotov na amerických stíhačkách F-16. V utorok večer to oznámil hovorca amerického ministerstva obrany. Diskusia nadväzuje na rozhodnutie Washingtonu umožniť európskym spojencom dodávky týchto lietadiel na Ukrajinu.

lietadlo F-16 (TASR)
TASR

Spojenci Kyjeva vo formáte takzvanej kontaktnej obrannej skupiny naposledy rokovali v apríli v nemeckom Ramsteine. V skupine je zastúpených viac ako 50 krajín na čele s USA, ktoré poskytujú Ukrajincom vojenské vybavenie. Štvrtkové rokovania sa uskutočnia diaľkovo.

"Očakával by som, že pozemná protivzdušná obrana bude naďalej mať v diskusii prioritu, rovnako ako munícia," povedal na tlačovej konferencii hovorca Pentagonu Pat Ryder. "A tiež prebehne diskusia o výcviku na F-16," dodal.

Americké ministerstvo obrany zároveň informovalo, že o nadchádzajúcej diskusii o pokračovaní vojenskej pomoci spolu po telefóne hovorili minister Lloyd Austin a jeho ukrajinský náprotivok Oleksij Reznikov. Podľa vyhlásenia o hovore sa budú účastníci štvrtkového rokovania zaoberať podporou manévrovacích schopností ukrajinských obrnených jednotiek a posilnením "ukrajinskej vzdušnej obrany".

Kyjev dlhodobo požaduje od spojencov západnej stíhačky, pričom teraz sa zdá, že by sa do niekoľkých mesiacov mohol dočkať. Kľúčovým krokom bolo víkendové oznámenie Washingtonu, bez ktorého súhlasu Ukrajina nemôže lietadlá F-16 dostať. Americká vláda okrem rozhodnutia neblokovať dodávky oznámila aj zámer podporiť výcvik ukrajinských pilotov.

Žiadna krajina však zatiaľ Ukrajine stíhačky nesľúbila a podľa Pentagonu ešte nezačal ani výcvik, hoci v utorok šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell tvrdil opak. Dodávky lietadiel na Ukrajinu plánuje zabezpečiť skupina európskych krajín vrátane Belgicka, Británie a Holandska, účasť na iniciatíve potom zvažuje Nemecko, ktoré ale stroju F-16 nedisponuje. Napríklad britský premiér Rishi Sunak cez víkend ohlásil začiatok školenia ukrajinských pilotov počas leta.

Západné krajiny sa predtým k poskytnutiu moderných stíhačiek stavali odmietavo, pričom argumentovali aktuálnymi potrebami ukrajinskej armády či dĺžkou výcviku ukrajinských pilotov. Podľa uniknutého hodnotenia amerického letectva zo začiatku roka by ale na výcvik na F-16 mohli stačiť iba štyri mesiace.

Hovorca Pentagonu Ryder k vývoju amerického postoja uviedol, že americká pomoc sa doteraz zameriavala na dodávky materiálu s okamžitým prínosom pre Ukrajincov na bojisku, zatiaľ čo otázka stíhačiek sa týka "dlhodobého záväzku Ukrajine". USA podľa Rydera dúfajú, že výcvik ukrajinských pilotov začne v horizonte "týždňov alebo mesiacov". Nešpecifikoval však, či Kyjev stroje F-16 dostane do konca roka.

Témy: F-16 Ukrajina USA
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok