Vláda rokovala o viacerých zmenách. Jednou z nich bola aj výška príspevku za ubytovanie

ta3 TASR
24.5.2023 07:40

Poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov sa predĺži do konca roka. Výška príspevku za poskytnuté ubytovanie sa zmeniť nemá. Vláda stiahla z Národnej rady Slovenskej republiky návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý mal riešiť životné situácie nezosobášených párov. Dôvodom je, že nie je adekvátnym a plnohodnotným riešením pre LGBTI+ komunitu. Vládny kabinet o tom rozhodol na stredajšom zasadnutí.

Príspevok za poskytnutie ubytovania odídencovi

Príspevok za poskytnutie ubytovania odídencovi v ubytovacom zariadení sa predlžuje od 1. júna do konca roka 2023. Vyplýva to z nariadenia vlády z dielne Ministerstva dopravy (MD) SR, ktoré v stredu schválila vláda. Výška príspevku zostáva rovnaká, ako bola stanovená nariadením do konca mája.

"Cieľom návrhu nariadenia vlády je predĺženie doby poskytovania príspevku za ubytovanie odídencov do 31. decembra 2023 na základe predĺženia poskytovania dočasného útočiska odídencom v súvislosti s pretrvávajúcim vojnovým konfliktom na Ukrajine," spresnil rezort dopravy.

Príspevok za ubytovanie sa podľa MD SR poskytuje vo výške nákladov za lôžko vykázaných fyzickou osobou alebo právnickou osobou poskytujúcou ubytovanie v ubytovacom zariadení maximálne vo výške 24,20 eura za jednu noc ubytovania odídenca, ktorý dovŕšil vek 15 rokov, alebo maximálne vo výške 12,10 eura za jednu noc ubytovania odídenca, ktorý nedovŕšil vek 15 rokov.

Vláda schválila Akčný plán

Národná stratégia rozvoja koordinovaných služieb včasnej intervencie a ranej starostlivosti 2022-2030 zohľadňuje už aj Akčný plán na roky 2023-2025. Vyplýva to z predkladacej správy k materiálu z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý v stredu prerokoval a schválil vládny kabinet.

Cieľom predkladaného plánu je zabezpečenie uskutočnenia konkrétnych opatrení na posilnenie udržateľnosti a rozvoja dostupnej infraštruktúry uvedených služieb a ich kvality. Ďalej ide o vytváranie podmienok na vznik nových služieb, ktoré reagujú na spoločenskú potrebu.

Plán predpokladá vytvorenie systému koordinovanej spolupráce zainteresovaných strán a subjektov. Zabezpečiť by sa ňou malo vytvorenie primeraných podmienok na podporu komplexného vývinu a sociálneho začlenenia detí v ranom veku.

Zmeny v pozíciách

Na pozíciách generálnych tajomníkov služobných úradov Ministerstva spravodlivosti (MS) SR a Protimonopolného úradu SR dôjde k zmenám. Na stredajšom rokovaní ich schválil vládny kabinet. Vláda odvolala Dominika Okenicu z funkcie generálneho tajomníka služobného úradu MS SR k 31. máju. Zároveň od 1. júna bude túto pozíciu zastávať Peter Rolný.

Vládny kabinet odvolal k 31. augustu z funkcie generálnej tajomníčky služobného úradu Protimonopolného úradu SR Zuzanu Bónovú. Od 1. septembra by sa tejto funkcie mala ujať Renáta Kopperová.

Edita Pfundtner končí ako štátna tajomníčka na Ministerstve spravodlivosti (MS) SR. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň ju vymenovala za štátnu tajomníčku podpredsedníčky vlády. Ministri z funkcie štátneho tajomníka podpredsedu vlády odvolali Petra Sekáča. Pfundtner na post nastúpi 26. mája.

Zvýšenie protieróznej ochrany lesných pozemkov sa ruší

Úloha pre agroministra z roku 2016, aby zvýšil protieróznu a protipovodňovú ochranu lesných pozemkov v okrese Kežmarok, ktoré sú v správe štátnych organizácií lesného hospodárstva, sa ruší. Schválila to v stredu na svojom rokovaní vláda.

Ochrana pozemkov sa mala realizovať lesníckymi činnosťami a revitalizáciou hydromelioračného majetku v správe štátneho podniku Hydromeliorácie v okrese Kežmarok s využitím uchádzačov o zamestnanie evidovaných na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v odôvodnení zrušenia úlohy uviedlo, že úlohu zabezpečovalo prostredníctvom príspevkovej organizácie Štátne lesy Tatranského národného parku Tatranská Lomnica a štátneho podniku Hydromeliorácie.

Agrorezort upozornil, že činnosti súvisiace so zabezpečením protieróznej a protipovodňovej ochrany lesných pozemkov, ako aj činnosti spočívajúce v zabezpečení revitalizácie hydromelioračného majetku si vyžadujú technicky odborné znalosti a zručnosti, čo obmedzovalo a eliminovalo využitie uchádzačov o zamestnanie evidovaných na úrade práce. "Obstarávanie zhotoviteľa prebiehalo procesom verejného obstarávania," dodalo MPRV.

Riešenie situácie s Rómami

Slovensko by malo prijať okamžité opatrenia v oblasti riešenia situácie Rómov, a to v oblasti vzdelávania, zdravia i bývania. Vyplýva to z rezolúcie Výboru zástupcov ministrov Rady Európy o implementácii rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín v SR. Rezort diplomacie o nej informuje v správe o priebehu a výsledkoch piateho kola monitorovania implementácie dohovoru. Správu vláda schválila na stredajšom rokovaní.

"Podobne ako počas predchádzajúceho monitorovacieho kola, aj aktuálne je dôraz najmä na postavenie Rómov a podpory menšinovej kultúry a vzdelávania. Na druhej strane, spomedzi doterajších kôl monitoringu adresoval Výbor zástupcov ministrov Rady Európy Slovenskej republike doposiaľ najvyšší počet odporúčaní," priblížilo ministerstvo.

Rezolúcia nabáda príslušné orgány SR na bezodkladné ukončenie segregácie rómskych detí na školách, na vyšetrenie nútených sterilizácií rómskych žien a na odstraňovanie územnej segregácie rómskych komunít. Žiada tiež personálne a finančné posilnenie kancelárie verejného ochrancu práv a zlepšenie účinnosti mechanizmu na podporu kultúry národnostných menšín. Medzi ďalšie opatrenia, ktoré by SR mala prijať, rezolúcia radí aj riešenie práv príslušníkov národnostných menšín ako integrálnej súčasti ľudských práv, zvyšovanie povedomia o antidiskriminačných právnych predpisoch, riešenie prípadov trestných činov z nenávisti a protimenšinovej rétoriky či prehodnotenie naratívu vo vzťahu k Rómom.

Požaduje aj opatrenia na zabezpečenie implementácie právnych predpisov o menšinových jazykoch, vypracovanie programov medzikultúrneho vzdelávania, rozšírenie predškolskej dochádzky rómskych detí či rozšírenie ponuky vzdelávania v menšinových jazykoch. Rezort diplomacie v predkladacej správe deklaruje, že SR bude pokračovať v dialógu s Poradným výborom aj v období od prijatia rezolúcie do predloženia šiestej implementačnej správy, ktorú by malo Slovensko predložiť do 1. januára 2024.

Vláda bude rozhodovať aj o viacerých personálnych zmenách. Novým štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR bude od pondelka (29. 5.) Peter Mišík. V stredu o jeho vymenovaní rozhodla vláda. Vo funkcii k 15. máju skončil Andrej Stančík. Mišík vo Viedni pôsobí ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Rakúskej republike aj ako vedúci Stálej misie SR pri Organizácii Spojených národov a pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. V rezorte zahraničných vecí pracoval v rokoch 2015 až 2017 ako generálny riaditeľ politickej sekcie. Pôsobil tiež okrem iného v Kancelárii prezidenta SR ako riaditeľ odboru zahraničných vzťahov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok