EKO nie sú ani zďaleka! Tieto produkty zaťažujú životné prostredie viac, než si myslíme

ta3
23.5.2023 16:46

Téma okolo trvalej udržateľnosti nie je len módnym trendom, ale prirodzeným návratom k hodnotám.

EKO nie sú ani zďaleka! Tieto produkty zaťažujú životné prostredie viac, než si myslíme
TASR - Pavol Zachar, TASR - Milan Kapusta

Umelý vianočný stromček

Použiť ho vieme počas viacerých Vianoc a nemusíme kupovať ten živý, ktorý po sviatkoch skončí v odpadkovom koši. Na prvý pohľad to však vyzerá, že umelé vianočné stromčeky sú skvelou voľbou.

Pravda je taká, že živé vianočné stromčeky sú pestované v špeciálnych škôlkach a počas rastu produkujú kyslík. Naopak, výroba umelého stromčeka z plastov je energeticky aj ekologicky náročná, nehovoriac o jeho likvidácii. V porovnaní s tým živým po ňom nezostáva po Vianociach žiadna ekologická záťaž.

Elektromobily

V tomto prípade zrejme zostanú viacerí zaskočení. Aj keď pri elektromobiloch môžeme hovoriť o nulových emisiách na ceste, zvýšená je podľa odborníkov emisná záťaž pri výrobe energie. Rovnako si treba uvedomiť, že po pár rokoch používania treba v elektromobile vymeniť batériu, ktorá je pre životné prostredie rovnako veľkou záťažou. Jej likvidácia predstavuje extrémne náročný proces.

Čítačka kníh

Tak ako pri elektromobiloch, i v tomto prípade má negatívny dopad na životné prostredie výroba a, samozrejme, i následná likvidácia plastov a batérie čítačky.

BIO produkty

Na pestovanie produktov s označením „bio“ je potrebných oveľa viac metrov štvorcových plantáží v porovnaní s vypestovaním tých „obyčajných“. Plantáže tak majú v tomto prípade menšiu vyťaženosť a kvôli svetovým producentom BIO ovocia a zeleniny sa stávajú ich obeťami aj lesy či pralesy. Cestou je tak staviť na domáce produkty a nie na tie, ktoré k nám pricestujú cez polovicu Zeme – hoci s nálepkou „bio“.

Organická bavlna

Hoci slovo organická pôsobí ako niečo vhodné pre našu Zem, v prípade bavlny je to zavádzajúce. Pri výrobe organickej bavlny sa paradoxne spotrebuje viac zdrojov, a preto siahnutie po tej obyčajnej predstavuje lepšiu alternatívu. Planétu totiž zaťaží menej.

Biologické špongie

Aj keď sa to môže javiť úplne naopak, aj morské špongie môžu mať negatívny dopad na prírodu. Zvýšený zber rastlín, z ktorých sú vyrábané, môže poškodzovať eko systémy, nehovoriac o tom, že ide o prirodzenú potravu mnohých podmorských živočíchov, o ktorú ich zberom oberáme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok