Ak znížime podiel tuhých palív, bude sa nám na Slovensku dýchať lepšie

ta3
23.5.2023 16:32

Aj keď sa kvalita ovzdušia na Slovensku za ostatné tri desaťročia zlepšila, v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami máme na čom zapracovať.

Postojíte si aj 90 minút, v Bratislave treba počítať s kolónami
TASR/Pavel Neubauer

Znečisťovaním ovzdušia škodíme sami sebe. Keď sa mu budeme dlhšie vystavovať, bude u nás vzrastať vznik kardiovaskulárnych a respiračných ochorení. Rovnako je to aj so vzrastom zhubných nádorov dýchacích a vnútrohrudníkových orgánov.

Týmto desivým predstavám, ktoré sa pomaly ale isto stávajú každodennou súčasťou našich životov, vieme predchádzať. Na Slovensku predstavuje najväčšiu hrozbu vykurovanie tuhým palivom, vzduch sa tak znečisťuje najmä prachovými časticami. Vysoké koncentrácie môžu byť namerané pri frekventovaných cestných úsekoch a parkoviskách, lokálne sa môže prejaviť vplyv veľkých priemyselných zdrojov.

Podľa odborníčky pre kvalitu ovzdušia SHMÚ Veroniky Minárikovej, by zníženie vysokého podielu tuhých palív významne prispelo k zlepšeniu kvality ovzdušia a rovnako aj k zníženiu koncentrácií v ovzduší nielen PM2,5, ale aj benzo(a)pyrénu, karcinogénu vznikajúceho pri nedokonalom spaľovaní.

Ako teda môžeme zlepšiť kvalitu nášho ovzdušia?

Slovenský hydrometeorologický ústav radí viac využívať verejnú dopravu, chodiť pešo alebo na bicykli a teda aj vyhýbať sa používaniu osobných automobilov v čase dopravnej špičky. Nahradiť ich môžete nízko-emisnými dopravnými prostriedkami ako sú elektromobily či hybridy. Využívať môžete na pravidelnej báze zdieľanie automobilov.

Odborníci upozorňujú verejnosť, aby nespaľovala odpad, vrátane odpadového dreva, dbala na palivo, ktorým kúri a tiež na správny režim vykurovania. Obmedziť by ste mali pohyb a fyzickú aktivitu vonku v čase, keď je vyhlásená smogová situácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok