Zafungovali západné sankcie. Ruskému Gazpromu vlani prudko klesol zisk

TA3 ČTK
23.5.2023 15:56

Ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom vlani klesol čistý zisk o viac ako 40 percent na 1,226 bilióna rubľov. Firma pokles zisku zdôvodnila vyšším zdanením v druhej polovici roka. Uviedla tiež, že nevyplatí celoročnú dividendu, informuje v utorok agentúra Reuters.

gazprom 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Akcie spoločnosti Gazprom reagovali na správu zhruba štvorpercentným poklesom. Firma, ktorej väčšinovým vlastníkom je ruská vláda, už vlani vyplatila rekordnú polročnú dividendu v celkovom objeme 1,2 bilióna rubľov. Rusko sa vlani kvôli vojenskému útoku na Ukrajinu stalo terčom rozsiahlych hospodárskych a finančných sankcií zo strany západných krajín. 

Gazprom vlani začal obmedzovať dodávky plynu do Európy, firma ale mala prospech z prudkého nárastu cien tejto suroviny. Objem exportu Gazpromu sa vlani podľa Reuters prepadol takmer o polovicu na 101 miliárd kubických metrov.

Gazprom v utorok upozornil, že už samotná polročná dividenda prekonala cieľovú úroveň pre výplatu dividend, ktorá predstavuje 50 percent čistého zisku. Firma sa preto rozhodla, že ďalšie peniaze akcionárom nebude za minulý rok vyplácať.

"Nečakali sme na celoročné výsledky, ale dali sme akcionárom príležitosť dostať takto vysokú čiastku s predstihom. Vďaka tomu má získaná dividenda vyššiu reálnu hodnotu ako výplata rovnakej čiastky na konci roka," uviedol námestník riaditeľa podniku Famil Sadygov. Upozornil tiež, že prevádzkový zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi vlani dosiahol 3,6 bilióna rubľov, takže zostal na úrovni predchádzajúceho roka. Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom siete plynovodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok