Svetový unikát na Slovensku. Po tomto viac cigaretový ohorok na zem nehodíte

ta3
23.5.2023 14:40

Ak fajčíte, mali by ste zbystriť. Vedeli ste, že keď skončí cigaretový ohorok na zemi, rozkladá sa 15 rokov? Vplyvom dažďa sa dostáva do pôdy, a keďže obsahuje 7000 toxických a karcinogénnych látok, výrazne znečisťuje životné prostredie. Mladý Žiarčan Hugo Repáň sa rozhodol ohorky zbierať a využiť naozaj originálne.

Až 35,8 percent dospelých fajčiarov hodí cigaretový ohorok na zem. Užívatelia nahrievaného tabaku pristupujú k životnému prostrediu a ekológii oveľa zodpovednejšie než fajčiari. Tabakové náplne zahadzuje na zem v porovnaní s fajčiarmi klasických cigariet iba polovica. Vyplynulo to z rozsiahleho celoslovenského prieskumu, do ktorého sa zapojilo až 21-tisíc respondentov. 

Slovenský technologický startup EcoButt, má riešenie pre všetky zvyšky tabakových výrobkov. Jej zakladateľ Hugo Repáň prichádza s kampaňou "EcoButtni svet svojou cestou", ktorej cieľom je predstaviť verejnosti možnosti recyklácie tabakových filtrov a motivovať tak k zodpovednejšiemu prístupu k svojmu okoliu.

"Cigaretový ohorok obsahuje približne 7000 toxických a karcinogénnych látok, ktoré vznikajú pri horení tabaku. Akonáhle fajčiar hodí cigaretový ohorok na zem a zaprší, všetky toxické látky sú translokované do podzemných vôd a pôdy. Kontaminujú tak postupne celý ekosystém," tvrdí Hugo Repáň. 

"Niektoré výskumy dokonca tvrdia, že už jeden cigaretový ohorok kontaminuje až 5 litrov vody, čo je neskutočne veľa pri množstvách, ktoré každý deň skončia na zemi. Treba si uvedomovať ten environmentálny aspekt. Preto mi napadlo, že ak by sme fajčiarom vyrobili dostatok zberných nádob, tak by ohorky jednoducho nehádzali na zem," skonštatoval.

Pre fajčiara odpad, pre Huga materiál

Od nápadu po realizáciu ubehla dlhá doba a koncom minulého roka sa 23-ročný Hugo Repáň mohol pochváliť prvým projektom. Žiar nad Hronom má jeho zásluhou prvú cestu na svete vybudovanú z cigaretových ohorkov. Na rekonštrukciu bola použitá asfaltová zmes s pridaním acetyl-celulózových vlákien vyrobených z recyklovaných cigaretových filtrov.

Cigaretové ohorky sa po spracovaní stávajú prímesou do asfaltu. Takto vyrobená cesta už nie je nebezpečenstvom pre prírodu. Čierne spojivo, ktoré spája asfalt dokopy, uzatvára toxické látky a tie sú bezpečne zakonzervované v asfaltovej zmesi.

EcoButt po úspechu s asfaltom, dnes už okrem klasických ohorkov recykluje aj náplne zo zariadenia na nahrievanie tabaku. Vďaka partnerstvám so spoločensky zodpovednými firmami stále rastie objem recyklácie. "Dnes vyzbierame a spracujeme mesačne viac ako pol tony ohorkov a tabakových náplní, čo vystačí približne na 1000 m2 cesty. To množstvo je aj vďaka spolupráci so spoločnosťou Philip Morris, ktorá motivuje svojich zákazníkov zbierať použité tabakové náplne. Tie my na predajniach pravidelne vyzdvihneme a recyklujeme," hovorí Hugo Repáň.

Philip Morris motivuje a učí svojich zákazníkov, aby tabakové náplne zbierali do špeciálnych uzatvárateľných vrecúšok a nosili ich na recykláciu do predajní. "Spoluprácu s EcoButt sme začali v júni 2022, zbierali sme použité náplne zo zariadenia na nahrievanie tabaku v troch predajniach na Slovensku. Pilotne sme spustili "tichú" iniciatívu, bez komunikačnej podpory. Zamestnanci v predajniach len šírili informácie o možnosti priniesť použité náplne na recykláciu. Doteraz sme vyzbierali jednu tonu tabakových náplní a dnes už zber prebieha na všetkých predajniach na Slovensku. Ľudia sú čoraz citlivejší na ochranu životného prostredia a sú ochotní prispievať na projekty, ktoré sa snažia minimalizovať negatívne vplyvy na planétu a my sme urobili všetko pre to, aby sme im to umožnili," vysvetlila Lucia Blahová zo Suistainability Lead Philip Morris Slovensko.

Vzdelávaciu kampaň v boji proti ohorkom realizovala v minulosti aj Spoločná aktivita proti environmentálnemu znečisteniu ohorkami (SPAK-EKO), ktorej cieľom je osveta spotrebiteľov o správnom nakladaní s odpadom pochádzajúcim z tabakových produktov. "Vo voľne pohodenom odpade končia výrobky z materiálov, ktoré sa v prírode vôbec alebo len veľmi ťažko rozkladajú. Problémom filtrov z tabakových výrobkov je plast - acetát celulózy, z ktorého sú vyrobené. Tento plast je vyrobený na prírodnej báze z drevnej buničiny, avšak jeho rozklad v prírode trvá roky, a preto nepatrí na zem, ale do koša či popolníka," hovorí zástupca SPAK-EKO Miroslav Jurkovič.

Z celoslovenského prieskumu vyplýva, že 56,9 percent Slovákov nevie, ako dlho sa cigaretový ohorok alebo použitá tabaková náplň rozkladá v prírode. "A viac ako 50 percent fajčiarov verí, že cigaretové ohorky sú biologicky rozložiteľné. Rovnaké množstvo nevie, že obsahujú plasty. Filter obsahuje plasty a rozkladá sa až 15 rokov. Recyklácia má zmysel, pri znižovaní tohto odpadu je veľmi dôležitý spätný odber," doplnil Jurkovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok