Vodič zadržaný pri Bielom dome čelí viacerým obvineniam. Podozrivý je aj zo snahy ohroziť Bidena

ta3 ČTK
23.5.2023 12:53

Muž, ktorý v noci na utorok s nákladným autom vrazil do bariéry pri Bielom dome, čelí okrem iného obvineniu, že sa vyhrážal smrťou alebo ublížením americkému prezidentovi Joeu Bidenovi či niekomu z jeho okolia. S odvolaním sa na políciu o tom informovala televízia CNN. Útvar poverený ochranou prezidenta uviedol, že podľa prvotných poznatkov mohol muž do zábran nabehnúť zámerne.

Vodič zadržaný pri Bielom dome čelí viacerým obvineniam. Podozrivý je aj zo snahy ohroziť Bidena
Twitter/Reuters World

Vodič skončil vo väzbe po tom, čo so sťahovacím vozidlom okolo 22:00 miestneho času (utorok 4:00 SELČ) narazil do bezpečnostnej bariéry na washingtonskom námestí Lafayette Square v bezprostrednej blízkosti areálu Bieleho domu. Po incidente neboli hlásené žiadne zranenia ani úmrtia a všetko nebezpečenstvo podľa úradov čoskoro pominulo.

Podrobnosti o vodičovi alebo jeho možnom motíve neboli ihneď k dispozícii, policajná zložka zodpovedná za ochranu federálnych pozemkov však uviedla, že muž čelí niekoľkým obvineniam. Medzi nimi je aj "vyhrážanie sa zabitím, únosom alebo spôsobením ujmy prezidentovi, viceprezidentovi alebo členovi rodiny", uvádza televízia CNN. Medzi ďalšími obvineniami je aj "napadnutie s nebezpečnou zbraňou", poškodenie federálneho majetku a nebezpečné zaobchádzanie s vozidlom.

Televízia NBC News s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa uvádza, že podozrivý na mieste predniesol výhražné výroky adresované Bielemu domu, avšak bol rýchlo zadržaný. Fotografie agentúry Reuters ukazuje, že pri nákladnom aute potom na zemi ležala červená vlajka s hákovým krížom v bielom kruhu, teda symbol nacistického Nemecka. Podľa fotografa a ďalšieho svedka bola medzi predmetmi, ktoré vyšetrovatelia našli vo vozidle, vyskladali na chodník a následne z miesta odniesli.

Podľa miestnej televízie WUSA sa podozrivý pokúsil dvakrát prejsť jednu zo zábran. Hovorca tajnej služby, teda prezidentskej ochranky, Anthony Guglielmi vo vyhlásení uviedol, že vo svetle "predbežného vyšetrovania" je možné, že zadržaný bariéru "zasiahol úmyselne".

Bezpečnostné zložky po incidente vozidlo prehľadali aj za pomoci diaľkovo ovládaného robota, a následne konštatovali, že ďalšie nebezpečenstvo nehrozí. Denník The Washington Post uvádza, že krízoví pracovníci na mieste vyšetrovali "podozrivý balíček". Nemenovaný zdroj od polície ale povedal CNN, že vo vozidle sa nenašli žiadne výbušniny ani "zápalné zariadenia".

Témy: Biely dom
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok