Najzdravší šalát na svete: Polníček nepotrebuje záhradu a rastie takmer celoročne

TA3/zm
6.6.2023 08:00

Polníček alebo valeriánka poľná je šalát, ktorý chuťovo pripomína hlávkový, no pestovanie zaberie oveľa menej miesta a úsilia. A žiadnu záhradu na to nepotrebujete. Čo je však najlepšie, rastie prakticky celoročne.

Najzdravší šalát na svete: Polníček nepotrebuje záhradu a rastie takmer celoročne
Pixabay

Hovorí sa mu aj najzdravší šalát na svete. Okrem studenej prípravy ho využijete aj v teplej kuchyni. Vypestujte si svoj vlastný polníček.

Ušetrené peniaze

Domáca zelenina je skrátka domáca. Viete, ako ste ju pestovali, častokrát má celkom inú chuť ako z obchodu. Máte ju neustále po ruke a odtrhnete si vždy čerstvú a len toľko, koľko dokážete spotrebovať. Veľkým benefitom je tiež ušetrenie peňazí, pretože semená stoja zlomok ceny a vo výsledku je úrody toľko, že z nej možno budete aj rozdávať.    

Dávka vitamínov

Drobné zelené lístky majú veľmi jemnú, orieškovú chuť. Polníček je napríklad na vitamín C bohatší než citrón. Ďalej v ňom nájdete vitamíny A a E, ale tiež množstvo minerálov ako železo, horčík, draslík a vápnik. Podobne ako väčšina listovej zeleniny, aj valeriánka je bohatá na kyselinu listovú, no možno vás prekvapí vysoký podiel betakaroténu. Pravidelná konzumácia podporuje imunitu, krvotvorbu a látkovú výmenu.

Celoročné pestovanie

Polníček má obrovskú výhodu v tom, že dorastá prakticky po celý rok. Vysievať by ste ho mali v troch obdobiach. Najskôr v polovici jari, potom koncom leta a napokon na neskorú jeseň. Jesť sa dá tento šalát, keď mu narastie štvrtý pár listov.

Ak sa rozhodnete pre pestovanie  záhrade, nemusíte sa oň báť, dokáže prezimovať. No nepotrebujete ani hriadky, polníček vyrastie aj v nádobách za oknom či na balkóne. Potrebuje dostatok vlahy a slnka, bude sa mu potom dariť vo všetkých podmienkach. Rastlinka dosahuje výšku až 10 centimetrov a dá sa konzumovať, kým nezakvitne. Lístky môžete trhať alebo vypichovať, a to približne 40 dní od vysiatia.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok