Peskov vyjadril znepokojenie. Žiada o väčšie úsilie na zastavenie cezhraničných prienikov do Ruska

ta3 tasr
23.5.2023 12:44

Moskva potrebuje sústreďovať svoje vojenské úsilie, aby sa vyhla ďalšiemu ukrajinskému prieniku na ruské územie, uviedol v utorok Kremeľ, ktorý zároveň vyjadril "hlboké znepokojenie" v súvislosti s pondelkovými potýčkami v Belgorodskej oblasti.

Peskov: Francúzsko po únikoch nemôže hrať rolu prostredníka medzi Ukrajinou a Ruskom
TASR/AP

"To, čo sa stalo včera, je dôvodom na hlboké znepokojenie a opätovne to potvrdzuje, že ukrajinskí militanti pokračujú v svojich aktivitách proti našej krajine," povedal reportérom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Vyžaduje si to väčšie úsilie z našej strany a toto úsilie pokračuje - špeciálna vojenská operácia pokračuje - takže sa to už viac nestane," dodal s použitím výrazu, ktorým Kremeľ označuje vojenskú inváziu Moskvy na Ukrajine.

V pondelok v ruskej Belgorodskej oblasti vyhlásili "režim protiteroristickej operácie", pretože zo susednej Ukrajiny údajne prenikla "sabotážna" skupina, proti ktorej zasahovali vojaci a tajné služby.

Rusko v utorok uviedlo, že Belgorodská oblasť sa po potýčkach s touto skupinou dostala pod nepretržitú delostreleckú a mínometnú paľbu. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov zverejnil zoznam obcí, ktoré sa v pondelok stali terčmi takýchto útokov i útokov dronmi. "Ukrajinské ozbrojené sily spustili údery na územie Belgorodu," uviedol.

Britská vojenská rozviedka vo svojej zvodke z utorka píše, že  zatiaľ nie je možné presne určiť, aké diverzné skupiny prenikli z Ukrajiny na ruské územie.

Pripomenula, že infiltráciu svojich ozbrojencov na ruské územie predtým ohlásila Légia Sloboda Ruska - dobrovoľnícka jednotka údajne bojujúca na strane Ukrajiny. Podľa bojovníkov légie tento výpad na ruské územie uskutočnili spolu s Ruským dobrovoľníckym zborom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok