Cestovanie s deťmi: Plánovanie je základom úspechu, ako to zvládnu rodičia aj ratolesti

TA3/zm
5.6.2023 16:00

Cestovanie, či už na kratšie alebo dlhšie trasy, dá rodičom častokrát zabrať. Pripravte sa na cestu s deťmi tak, aby vás nezaskočila nuda ani hlad či smäd vašich ratolestí.

Cestovanie s deťmi: Plánovanie je základom úspechu, ako to zvládnu rodičia aj ratolesti
Freepik

Už len pobaliť seba a deti je výzva, a to ste sa ešte na žiadnu cestu nevydali. Dovolenkové obdobie sa však blíži, a tak sa zídu praktické rady, na čo všetko treba vopred myslieť.

Zoznam vecí

Balenie pred cestou s deťmi začnite zoznamom. Skutočne si dajte tú námahu a napíšte si jednotlivé položky najskôr na papier. Jednak na nič nezabudnete pri reálnom balení, ale dokážete počet vecí aj zoptimalizovať. Zvyčajne je batožina limitovaná, či už priestorom v kufri auta alebo pri leteckej doprave. Preto sa zamyslite aj nad tým, či skutočne potrebujete všetko, čo ste pôvodne plánovali. Napríklad detské stoličky alebo uteráky môžu byť aj súčasťou ubytovania a zbytočne ich budete so sebou ťahať.

Príručná batožina

Keď je zoznam vecí hotový, myslite ešte strategicky a nenahádžte všetko do jednej tašky, ktorá skončí v kufri auta alebo batožinovom priestore lietadla. Treba myslieť na príručnú batožinu, nech cestujete akýmkoľvek dopravným prostriedkom. V nej by mala byť napríklad mikina, keby bolo chladnejšie alebo zapnutá klimatizácia. Rovnako slnečné okuliare, občerstvenie na cestu a nejaká hra.  

Lekárnička

Lieky sú tiež súčasťou balenia na dovolenku alebo výlet. Minimálne myslite na základné medikamenty, napríklad proti hnačke, zvracaniu počas jazdy či na stiahnutie horúčky. Cestovná lekárnička by mala obsahovať aj rýchloobväzy, leukoplasty, mastičky proti štípancom alebo repelent. Prihoďte dezinfekciu, krémy s SPF, ale aj proti spáleniu. Počas balenia majte na pamäti aj cestovné postenie pre všetkých členov posádky.  

Občerstvenie

Dať univerzálnu radu, koľko jedla a pitia so sebou na cestu zobrať, je náročné. Všetko závisí od toho, pre aký typ dopravy ste sa rozhodli. A tiež od samotnej dĺžky cesty. Podobne ako pri balení veci však aj na desiatu a pitný režim myslite vopred a urobte každému členovi rodiny vlastný balíček. Vhodné sú trvanlivé potraviny, ktorým vyššie teploty neuškodia ani ich neroztopia.

Prestávky

Ak ste sa na dovolenku či výlet vybrali autom, mali by ste si okrem samotnej trasy premyslieť aj zastávky na toaletu. Počas nich vystúpite z auta, ponaťahujete sa a nadýchate čerstvého vzduchu. Pomôže to celkovej nervozite a u detí to platí niekoľkonásobne.

Zábava

Jedna z najväčších výziev pri cestovaní s deťmi je, ako ich zabaviť. Ak nemáte vlastné nápady, na sociálnych sieťach nájdete množstvo profilov s nápadmi na túto tému. V lietadle sa dokážu deti zabaviť s knižkou či jednoduchými krížovkami. Za jazdy autom to však nie je najlepší nápad a vhodnejšie budú slovné hry v duchu meno, mesto, zviera, vec, alebo nadväzovanie slov na posledné písmeno predchádzajúceho slova.  Deti zabaví aj rátanie nejakých určených predmetov, ktoré po ceste môžu vidieť, napríklad žltých áut, ktoré prejdú oproti vám.

Témy: Deti Cestovanie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok