Pomôžu inak? Nemecko zvažuje, ako podporiť krajiny, ktoré dodajú Kyjevu stíhačky F-16

ta3 čtk
23.5.2023 10:35

Nemecko zvažuje, ako podporiť skupinu krajín, ktorá sa chystá Ukrajine dodávať americké stíhačky F-16. Pred utorkovým rokovaním s únijnými kolegami v Bruseli to povedal nemecký minister obrany Boris Pistorius. Samotné lietadlá však Berlín k dispozícii nemá. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell vyhlásil, že niektoré únijné krajiny už začali výcvik ukrajinských pilotov na tieto stroje.

Ukrajina, ktorá sa už dlhšie ako rok bráni ruskej ozbrojenej agresii, sa snaží európske krajiny presvedčiť, aby jej v najbližších mesiacoch dodali niekoľko desiatok kusov F-16, ktoré mnoho štátov nahrádza či plánuje nahradiť vo svojej výzbroji modernejšími lietadlami. 

Lietadlá predbežne prisľúbili dodať napríklad Holandsko či Dánsko, nevylučujú to však ani ďalšie krajiny. Británia sa spolu s Holandskom chystá vytvoriť medzinárodnú koalíciu krajín, ktoré budú stroje poskytovať alebo zaistia výcvik, na ktorý sa chce zamerať Londýn, ktorý tieto lietadlá vo výzbroji nemá.

"V súčasnosti sa zaoberáme niekoľkými možnosťami, ktoré sú teoreticky uskutočniteľné, ale sú veľmi obmedzené," vyhlásil Pistorius. Nemecko sa podľa neho okrem dodávok zrejme nezapojí ani do výcviku, uvažuje však o iných, doposiaľ nešpecifikovaných variantoch, o ktorých nechcel podrobnejšie hovoriť.

Borrell, ktorý utorkovému ministerskému stretnutiu predsedá, ocenil, že v niektorých krajinách podľa neho už výcvik prebieha. Spomenul napríklad Poľsko.

Na rokovaní sa zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého výcvik ukrajinských pilotov na F-16 neznamená vstup aliancie do vojny. "Ukrajina má právo sa brániť... My pomáhame Ukrajine toto právo presadzovať," citovala ho agentúra Reuters. "To z NATO a spojencov NATO nerobí jednu zo strán konfliktu," dodal.

Témou utorkovej schôdze sú podľa šéfa únijnej diplomacie aj ďalšie dodávky delostreleckej munície Ukrajine, jej spoločné nákupy únijnými štátmi a podpora navýšenia produkcie v európskych zbrojovkách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok