Berlusconi ponúka odpustenie dane výmenou za hlas

SITA
20.2.2013 20:19

Bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami súperi obviňujú z kupovania hlasov. Reagujú tým na jeho iniciatívu, v rámci ktorej zasiela Talianom listy s prísľubom odpustenia dane z nehnuteľnosti.

Berlusconi ponúka odpustenie dane výmenou za hlas
SITA

Hlavný favorit volieb, ľavicový líder Pier Luigi Bersani, to označil za "podvod", zatiaľ čo ďalší si myslia, že ide o trestný čin.

Berlusconi v listoch sľubuje, že ak ich prijímateľ zahlasuje za jeho stranu Ľud slobody, odpustí mu daň z nehnuteľnosti. "Refundácia sa uskutoční buď poukázaním na váš bankový účet, alebo osobne na pošte," cituje z listu tlačová agentúra Reuters.

"Sľubovaním peňazí výmenou za hlasy Berlusconi spáchal jeden trestný čin, možno aj dva," cituje spravodajský portál BBC Antonia Ingroiu, bývalého prokurátora bojujúceho proti mafii a tiež lídra novej ľavicovej Občianskej revolučnej strany.

Zoskupeniu viacnásobného talianskeho premiéra Berlusconiho ešte minulý týždeň prieskumné agentúry namerali 28-percentnú podporu, pričom za Bersaniho Demokratickú stranu by podľa nich hlasovalo o päť percent viac Talianov. Len pred dvoma mesiacmi bol pritom rozdiel medzi oboma zoskupeniami na úrovni 15 až 20 percent.

Do parlamentu by sa s 12-percentnou podporou dostala aj centristická koalícia menších strán dosluhujúceho premiéra Maria Montiho, tú však so 16 percentami predbehlo Hnutie piatich hviezd bývalého komika Beppeho Grilla. Asi tretina Talianov ešte stále nevie, komu dá svoj hlas. Parlamentné voľby v Taliansku sú naplánované na 24. a 25. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok