Pre niekoho odpad, pre iného poklad: Stopky z čerešní zatočia nielen s celulitídou

TA3/zm
4.6.2023 10:00

Obľúbené letné ovocie hltáme na kilá, kôstky a stopky z čerešní však končia v koši. Zrejme preto, že len málokto vie o tom, aké cenné živiny obsahujú.

Pre niekoho odpad, pre iného poklad: Stopky z čerešní zatočia nielen s celulitídou
Freepik

Stopky z čerešní končia bez milosti v odpade, pritom nie sú bezcenné. Podobne ako samotné ovocie obsahujú množstvo cenných látok, najmä tanínu. Ten pôsobí ako prírodné antibiotikum a dokáže ešte viac.

Spracovanie stopiek

To, čo je pre niekoho odpad, je pre iného poklad. Stopky z čerešní sa dajú pomerne jednoducho spracovať. Nasekajte ich na drobno a nechajte vysušiť, prípadne použite rúru. Uchovávať by ste ich mali v sklenenej zatvárateľnej nádobe alebo papierovom vrecúšku. O niečo jednoduchšie a rýchlejšie je ich zamrazenie alebo naloženie do bieleho alkoholu. A čo s nimi?

Stopkový čaj

Z čerešňových stopiek sa najčastejšie pripravuje čaj, ktorý slúži na viacero zdravotných problémov. Pôsobí ako prírodné antibiotikum pri horúčkach, nachladnutí, ale zabraňuje aj hnačke či reumatickým bolestiam. Čaj má krásnu vôňu, ktorá vám pripomenie začiatok leta a už len tá pôsobí upokojujúco.

Čerešňový kúpeľ

Stopky sa okrem čaju dajú využiť aj pri relaxačnom kúpeli. Nasypte ich do horúcej vane a vychutnávajte si uvoľnenie svalov a hydratáciu pokožky. Vo vode si nezabudnite umyť vlasy, stopky zastavujú štiepenie končekov.

Stopky pre krásu

Bonusom pre krásu je ešte niekoľko benefitov z pravidelných kúpeľov so stopkami. Tento odpad z čerešní vás prirodzene zbaví celulitídy, pretože podporuje správny krvný a lymfatický obeh. Zároveň pomáhajú stopky telu odvodňovať sa, takže redukujú opuchy a tak trochu s nimi aj schudnete.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok