Slovanu nevyšiel vstup do play off, Janus päťkrát inkasoval

TASR, TA3
20.2.2013 19:08

Hokejistom Slovana Bratislava sa nevydaril vstup do play off Kontinentálnej hokejovej ligy. V úvodnom zápase štvrťfinále Západnej konferencie KHL podľahli obhajcovi Gagarinovho pohára Dinamu Moskva na jeho ľade hladko 1:5 a v sérii hranej na štyri víťazstvá tak prehrávajú 0:1.

Slovanu nevyšiel vstup do play off, Janus päťkrát inkasoval
TASR

Zverenci trénera Rostislava Čadu začali vlažne a už v 9. minúte prehrávali, keď sa strelecky presadil Alexej Cvetkov. Na 2:0 pre domácich zvýšil ešte v prvej tretine Denis Mosaľov. Hostí dostal v druhom dejstve späť do hry Michal Vondrka, domácim vrátil dvojgólový náskok tečovanou strelou obranca Roman Derľuk.

Slovan už nedokázal zdramatizovať duel, naopak v záverečnej časti sa dvakrát strelecky presadil český legionár Jakub Petružálek a uzavrel skóre na 5:1 pre Dinamo. Druhý zápas série je na programe vo štvrtok opäť na moskovskom ľade o 16.30 SEČ.

1. zápas štvrťfinále play off Západnej konferencie:
Dinamo Moskva - Slovan Bratislava 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Góly: 9. Cvetkov (Kokarev, Petružálek), 17. Mosaľov (Kvapil), 34. Derľuk (Soin, Koňkov), 48. Petružálek (Kvapil, Solovjov), 51. Petružálek (Kokarev, Cvetkov) - 27. Vondrka (Miklík, Tabaček). Rozhodcovia: Kulakov, Šenev - Aľošin, Ivanov (všetci Rus.), vylúčení: 4:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 5212 divákov.

Dinamo Moskva: Jeriomenko - Višnevskij, Graňák, Solovjov, Derľuk, Gorochov, Mironov, Lukin, Barancev - Koňkov, Soin, Babenko - Petružálek, Cvetkov, Kokarev - Sopin, Gorovikov, Kasjančuk - Kvapil, Pestunov, Mosaľov
Slovan Bratislava: Janus – Sersen, Sigalet, Mojžíš, Tabaček, Štajnoch, Mihálik - Miklík, J. Mikúš, Vondrka – Kukumberg, Bližňák, Bartovič - Hudáček, Kytnár, Lipiansky – Daňo, Ölvecký, T. Mikúš

Priebeh zápasu:
Slovanisti nastúpili v takmer identickej zostave, v akej odohrali záverečné stretnutie základnej časti na ľade Dinama Riga (1:3). Jedinou výraznou zmenou bola absencia Mareka Svatoša, ktorého nahradil v treťom útoku Milan Kytnár. Príležitosť nedostali ani Ivan Švarný, Ivan Ďatelinka či Martin Bakoš. Po menšom zranení sa vrátil do zostavy Slovana Peter Ölvecký, bránku strážil opäť Jaroslav Janus.

Slovan podporovaný v hľadisku Malej športovy haly na Lužnikoch zhruba 50 fanúšikmi začal svoje účinkovanie v play off KHL s príliš veľkým rešpektom a už v druhej minúte mohol prehrávať. Najprv Sopin po prihrávke Gorovikova sám pred Janusom pálil tesne mimo a následne dal do Soľovjovovej strely na poslednú chvíľu hokejku Bartovič.

Hostia sa v úvodnej tretine zmohli len na ojedinelé útoky, v 3. minúte preskúšal Jeriomenkovu pozornosť Hudáček. Vývoj hry diktovali domáci, v 5. minúte v tutovke "premáchol" Kasjančuk, vzápätí Kokarev zakončil svoje samostatné sólo strelou do hrude Janusa. Potom sa Koňkov natlačil cez Sigaleta pred bránku Slovana a puk z jeho hokejky tesne minul pravú žŕdku.

V 9. minúte roztočili hráči Dinama kolotoč, ktorý vyvrcholil strelou Sopina do hornej žŕdky. Následne sa dopustil faulu Kytnár a nepokrytý Cvetkov po prihrávke Kokareva už po 11 sekundách využil presilovku - 1:0. Po góle sa domáci stiahli a z troch štvrtín zaplnená aréna tak bola v ďalších minútach svedkami nezáživnej hry plynúcej zväčša v strednom pásme. V 17. minúte však prerušil "nudu" Mosaľov, ktorý sa individuálne presadil popri Tabačekovi a vymietol pravý horný roh Janusovej bránky - 2:0.


Kým v úvodnej tretine pôsobili slovanisti ťažkopádnym dojmom, v tej druhej akoby vykorčuľovalo na ľad úplne iné mužstvo. Slovenský nováčik zrýchlil prechod do útoku a začal si vytvárať šance. V 22. minúte v krkolomnej pozícii zakončoval Daňo, vzápätí sa dostal do samostatného úniku Vondrka, puk po jeho typickom bekhendovom blafáku zastavila ľavá žrď Jeriomenkovej bránky. Na opačnej strane v dobrej príležitosti skĺzol Cvetkovovi v rozhodujúcom momente puk z čepele hokejky.

Potom dôrazný Daňo vybojoval pre svoj tím presilovku, v ktorej zaujal Bartovičov pokus, ktorý betónom zastavil gólman Dinama. V 27. minúte sa už hostia dočkali vytúženého gólu, keď po ľavej strane prenikol Vondrka, naznačil strelu, no namiesto nej si potiahol puk do strany a vedľa padajúceho Jeriomenka skóroval. Slovan hral v tejto pasáži veľmi umne, pohybom sa presadil voči statickému súperovi.

V 28. minúte Daňovu strelu dezorientovaný vyrazil Jeriomenko s námahou iba na hornú sieťku bránky. V 34. minúte však prišiel smolný moment, keď tečovaná Derľukova delovka od modrej čiary skončila za chrbtom Janusa - 3:1. V závere tretiny sa dostal k dvom nádejným dorážkam Bližňák, na opačnom konci klziska Janus zneškodnil šance Petružálka i Kasjančuka.

Tretiu dvadsaťminútovku začalo Dinamo presilovou hrou, v ktorom zatvorilo súpera v jeho obrannom pásme, k výraznejšiemu ohrozeniu sa však nedostalo. Slovanisti v snahe zmeniť skóre vysunuli pressing na útočnú modrú čiaru, technicky zdatní domáci hráči sa však dokázali cez súperovo napádanie presadiť a utvárali si dobré strelecké pozície.

V 45. minúte vystrašil Janusa Cvetkov, vzápätí zlikvidoval aj pokus Koňkova z medzikružia. O tri minúty neskôr už ale brankár "belasých" kapituloval po strele Petružálka, ktorý ho prekonal pomedzi betóny. V 50. minúte mohol zvýšiť náskok Dinama Sopin, tentoraz si dal brankár Slovana pozor.

O minútu neskôr sa druhýkrát strelecky presadil Petružálek a zvýšil na 5:1 pre Dinamo. Štyri minúty pred koncom mohol stav zmierniť Juraj Mikúš, no pred zakočením do prázdnej bránky mu puk smolne preskočil hokejku. Na viac sa už hostia nezmohli a tak si v úvodnom dueli s Dinamom pripísali jednoznačnú prehru.

Hlasy po zápase:
Rostislav Čada, tréner Slovana: "Myslím si, že až do stavu 3:1 sme hrali veľmi dobre, boli sme domácemu tímu vyrovnaným súperom. Potom sa začal prejavovať rozdiel v pohybe, agresivite a úspešnosti v osobných súbojoch. Následne už naša bojová morálka nebola taká, akú sme si predstavovali. V druhej tretine sme hrali veľmi dobre, ale proti takému silnému tímu ako je Dinamo nie je jednoduché udržať si to herné nasadenie celý zápas. Vo štvrtok musíme zlepšiť fyzickú prácu a agresivitu, najmä v obrane. Určite sa pokúsime v druhom zápase vyhrať, ak by sme si taký cieľ nedávali, nemuseli sme do Moskvy ani chodiť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok