Volvo získalo rekordnú objednávku. Automobilka má dodať tisíc elektrických kamiónov

ta3 ČTK
22.5.2023 10:59

Spoločnosť Volvo Trucks podpísala predbežnú objednávku so švajčiarskou stavebnou spoločnosťou Holcim na dodanie 1000 elektrických kamiónov v nasledujúcich siedmich rokoch. Pre Volvo je to najväčšia komerčná zákazka na elektrické nákladné vozidlá, uvádza sa v pondelkovom oznámení automobilky. Hodnota objednávky nebola zverejnená.

Volvo získalo rekordnú objednávku. Automobilka má dodať tisíc elektrických kamiónov
Profimedia

Prvých 130 vozidiel Volvo FH a Volvo FM by malo byť dodaných v období od štvrtého štvrťroka tohto roku do konca roku budúceho. Vozidlá chce Holcim používať okrem iného vo Francúzsku, Nemecku, Švajčiarsku a Británii.

Nahradením 1000 kamiónov s naftovým motorom elektrickou verziou sa môže znížiť produkcia emisií oxidu uhličitého až o 50 000 ton ročne, tvrdí automobilka. Generálny riaditeľ Holcimu Jan Jenisch uviedol, že cieľom firmy je, aby do roku 2030 tvorili ťažké nákladné vozidlá s nulovými emisiami až 30 percent vozového parku. Firma je zastúpená vo viac ako 60 krajinách a má zhruba 60 000 zamestnancov.

Volvo Trucks plánuje, že do roku 2030 budú mať elektrické nákladné vozidlá na jeho celkovom predaji podiel 50 percent. V posledných štvrťrokoch zaznamenáva vysoký prílev objednávok na elektromobily. Vzhľadom na očakávaný rast dopytu tak Volvo začalo zvyšovať výrobu v troch závodoch vo Švédsku, Francúzsku av Spojených štátoch, v treťom štvrťroku chce začať výrobu v Belgicku.

Všetky nákladné vozidlá pre Holcim budú batériové. Volvo ale tiež pracuje na nákladných vozidlách poháňaných vodíkom, ktoré chce ponúknuť v druhej polovici tohto desaťročia, uviedla agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok