Izraelská armáda uskutočnila raziu v utečeneckom tábore. Incident si vyžiadal život troch Palestínčanov

ta3 ČTK
22.5.2023 09:25

Pri izraelskej razii v utečeneckom tábore Balata pri meste Nábulus na okupovanom Západnom brehu zomreli traja Palestínčania, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda neskôr informáciu potvrdila a uviedla, že sa jej vojaci pri razii v tábore ocitli pod paľbou, ktorú opätovali.

Izraelská armáda uskutočnila raziu v utečeneckom tábore. Incident si vyžiadal život troch Palestínčanov
TASR/AP

Reuters s odvolaním sa na palestínsku tlačovú agentúru uviedol, že izraelské jednotky raziu uskutočnili v sprievode buldozérov a že bránili sanitkám, aby sa dostali na miesto. Okrem troch mŕtvych bolo ďalších šesť Palestínčanov zranených, z toho jeden vážne, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Podľa Izraela boli pri razii zabavené zbrane a zničené boli podomácky vyrobené výbušniny.

Izrael Západný breh Jordánu obsadil počas vojny v roku 1967 a dodnes ho okupuje. Palestínčania na tomto území chcú mať vlastný štát. V uplynulom roku Izrael na Západnom brehu Jordánu zintenzívnil razie v reakcii na rad palestínskych útokov vo vnútri Izraela. Od vlaňajšej jari Izrael zabil 250 Palestínčanov, vo väčšine prípadov išlo podľa izraelských úradov o radikálov, medzi mŕtvymi sú ale aj mladí demonštranti, ktorí protestovali proti raziám hádzaním kameňov, a ďalší ľudia, ktorí do potýčok neboli zapojení, píše AP. Pri palestínskych útokoch proti Izraelcom bolo za rovnakú dobu zabitých zhruba 50 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok