Na Slovensku vznikne register fyzických osôb

TASR
20.2.2013 16:36

Informácie o mene, dátume narodenia či udelenom titule by mali byť už od januára budúceho roku dostupné na jednom mieste. Umožniť to má vznik registra fyzických osôb v novele zákona o hlásení pobytu občanov SR, ktorú dnes odobril vládny kabinet.

Na Slovensku vznikne register fyzických osôb
TA3

Predpokladané výdavky na tento projekt a ďalšie opatrenia, ktoré zavádza novela, by mali do konca roku 2015 dosiahnuť asi 10,8 milióna eur.

Vláda schválila návrh napriek nesúhlasu ministerstva financií. Rezort mal výhrady voči finančnému krytiu, podľa ktorého si prijatie zákona vyžiada dodatočné prostriedky zo štátneho rozpočtu. Ministerstvo financií žiadalo, aby sa zvýšené výdavky pokryli zo schváleného rozpočtu ministerstva vnútra, k odstráneniu rozporu však nedošlo ani po viacerých rokovaniach.

"Register fyzických osôb zbaví občanov povinnosti opakovane predkladať doklady o jeho údajoch. Občan svoje údaje predloží orgánu verejnej správy iba raz a prostredníctvom registra fyzických osôb sa jeho údaje dostanú do ďalších informačných systémov verejnej správy," uviedol na margo schváleného návrhu rezort vnútra.

Register by mal obsahovať okrem iného údaje o slovenských občanoch či cudzincoch prihlásených na pobyt na území Slovenska. V ňom budú dostupné údaje o mene, dátume a mieste narodenia, udelenom titule, rodinnom stave, adrese posledného známeho pobytu, prípadne dátume a mieste úmrtia. Zákon vymedzuje aj minimálny rozsah údajov potrebných k identifikácii cudzinca bez pobytu na území SR.

Údaje zozbierané v registri by mali slúžiť orgánom štátnej správy, obciam a vyšším územným celkom. Rovnako prístup k týmto informáciám by mali mať aj iné orgány verejnej moci, prípadne fyzické a právnické osoby, pokiaľ im bola zverená pôsobnosť v oblasti verejnej správy. Podľa ministerstva vnútra sa vďaka zmene zníži byrokracia pri komunikácii s úradmi a zrýchli vybavovanie žiadostí.

Návrh novely zákona o hlásení pobytu občanov SR, ktorým sa vytvára register, upravuje tiež zriadenie centrálnej ohlasovne. Pôjde o elektronickú službu, ktorá umožní občanom prihlasovanie a odhlasovanie z pobytu prostredníctvom využitia internetu. "Vznikne tak nový model pre nové procesy agendy hlásenia a evidencie pobytu občanov Slovenskej republiky, ktorého uplatnenie vyplýva z požiadaviek na realizáciu elektronických služieb centrálnej ohlasovne," konštatuje rezort vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok