Ukrajinský prezident uistil Bidena, že Kyjev nebude stíhačkami F-16 útočiť na ruské územie

TA3 TASR
21.5.2023 13:36

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj "jednoznačne uistil" Spojené štáty, že Ukrajina nepoužije stíhačky F-16 na útoky na ruské územie. V nedeľu to uviedol americký prezident Joe Biden, informovali agentúry AP a AFP.

Ukrajinský prezident uistil Bidena, že Kyjev nebude stíhačkami F-16 útočiť na ruské územie
TASR/AP

"Dostal som od Zelenského jednoznačné uistenie, že ich (stíhačky F-16) nepoužijú k presunu na ruské geografické územie, ale budú ich môcť použiť proti ruským jednotkám na ukrajinskom území," povedal Biden v rámci summitu G7 v japonskej Hirošime.          

Šéf Bieleho domu tiež svojho ukrajinského kolegu zároveň uistil, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa nepodarí zlomiť vôľu spojencov Ukrajiny. Biden v nedeľu oznámil aj nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý bude zahŕňať muníciu i obrnené vozidlá.

Americký prezident v piatok neoficiálne uviedol, že USA podporia výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16, čím položil základy pre ich prípadnú dodávku na Ukrajinu.

Zelenskyj poďakoval partnerom za prísľub o posilnení ukrajinského letectva. "Sme naozaj vďační Spojeným štátom," citovala jeho slová britská spravodajská stanica Sky News. Zároveň dodal, že nevie koľko stíhačiek F-16 Ukrajina dostane. "Nie je to tajomstvo, naozaj neviem," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok