Kremeľ oznámil dokončenie operácie v Bachmute. Putin zablahoželal účastníkom

ta3/čtk
21.5.2023 11:33

Kremeľ na svojich oficiálnych stránkach vydal vyhlásenie, podľa ktorého ruské sily obsadili východoukrajinský Bachmut. Účastníkom tejto operácie zablahoželal prezident Vladimir Putin a ruské vedenie im chce udeliť štátne vyznamenanie. Aktuálna situácia v Bachume je pritom stále nejasná. Kyjev jeho pád popiera, hoci pripúšťa, že situácia je kritická a že mesto je úplne zničené.

Nad väčšinou Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach, sú prvé obete
TASR/AP

"Hlava štátu útočným oddielom Wagner a rovnako všetkým vojakom jednotiek ozbrojených síl Ruskej federácie, ktorí im poskytli potrebnú podporu a krytie na krídlach, blahoželala k dokončeniu operácie na oslobodenie Arťomovska," uvádza Kremeľ s využitím mena východukrajinského Bachmutu z čias Sovietskeho zväzu. 

Mnohamesačné boje ukrajinských oddielov a útočiacich ruských síl o Bachmut sú označované za jednu z najdlhších a najkrvavejších etáp ruskej invázie začatej vlani vo februári. Kremeľ povedal, že tým príslušníkom ruských oddielov, ktorí sa v bojoch vyznamenali, bude navrhnuté štátne ocenenie.

Na Bachmut v posledných týždňoch útočili predovšetkým skupiny ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny a Kyjev odmieta ruskú verziu o jeho páde.

Na najnovšie tvrdenie Moskvy v Hirošime, kde sa zúčastnil summitu G7, reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho zápornú odpoveď na otázku, či je Bachmut ešte v ukrajinských rukách, novinári pochopili ako nepriame potvrdenie ruskej verzie. Zelenského hovorca ale vzápätí uviedol, že prezidentove odmietavé slová sa týkali druhej časti otázky, teda zmienky o ruskom oznámení, že Bachmut bol dobytý. Zelenskyj súčasne upozornil, že mesto je úplne zničené a "dnes je len v našich srdciach".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok