Zomrel spisovateľ Martin Amis. Film na motívy jeho knihy práve hviezdi v Cannes

ta3 čtk
20.5.2023 23:57

Vo veku 73 rokov zomrel britský spisovateľ Martin Amis. O úmrtí autora románov Peniaze alebo Londýnske polia s odkazom na jeho ženu informuje americký denník The New York Times (NYT).

Zomrel spisovateľ Martin Amis. Film na motívy jeho knihy práve hviezdi v Cannes
Twitter/Penguin Books UK

Jeho hlas utíchol

Syn nemenej slávneho spisovateľa Kingsleyho Amisa patril k predstaviteľom postmodernizmu, vydal 15 románov, oceňované memoáre, diela literatúry faktu a zbierky esejí a poviedok. Vo svojich neskorších dielach sa zaoberal stalinistickými zločinmi, vojnou proti terorizmu či holokaustom.

Amisova manželka, spisovateľka Isabel Fonsecaová, uviedla, že príčinou autorovej smrti bola rakovina pažeráka. Zomrel v piatok vo svojom dome na Floride.

Rodák z Walesu zaujal hneď románovou prvotinou Akty Rachel z roku 1973, ktorá získala prestížnu Cenu Somerseta Maughama. Najväčšieho uznania sa mu dostalo v 80. a 90. rokoch za romány Peniaze, Londýnske polia, Informácie, ktoré tvoria takzvanú londýnsku trilógiu. NYT v tejto súvislosti píše, že Amisove "zžieravé, erudované a bezútešne vtipné romány definovali britskú beletriu 80. a 90. rokov".

"Hovoril, že by po sebe chcel zanechať poličku s knihami... Teraz jeho hlas utíchol. Jeho priateľom bude strašne chýbať. Ale my tú poličku máme," napísal Amisov dlhoročný priateľ, spisovateľ Salman Rushdie v časopise The New Yorker. Hold slávnemu spisovateľovi vzdal aj jeho britský editor v nakladateľstve Vintage Books Michal Shavit, ktorý Amisi označil "za brilantne vtipného, erudovaného a nebojácneho spisovateľa", ktorý bol skvelým človekom.

Nezmazateľná stopa

Vydavateľstvo Penguin Books uviedlo, že Amis za sebou necháva "obrovský odkaz a nezmazateľnú stopu v britskej kultúrnej krajine".

Amis bol dvakrát nominovaný na Man Bookerovu cenu – v roku 1991 za Šíp času a 2003 za Žltého psa. Do roku 2011 bol profesorom tvorivého písania na univerzite v Manchestri. Písal aj pre týždenník New Statesman alebo nedeľník The Observer. Napísal scenár k sci-fi filmu Saturn 3, skúsenosť s filmovým priemyslom potom popísal v románe Peniaze. V knihe Druhé lietadlo z roku 2008 sa venoval udalostiam 11. septembra 2001. V piatok mal v na festivale v Cannes premiéru film režiséra Jonathana Glazera o veliteľovi vyhladzovacieho tábora v Osvienčime natočený podľa Amisovho románu Zóna záujmu.

"Často mi vyčítajú, že sa vo svojich knihách sústredím na štipľavú, rebelskú stránku života, ale ja mám pocit, že som v tom skôr sentimentálny. Každý, kto číta bulvárne noviny, narazí na oveľa väčšie hrôzy, než popisujem," uviedol v rozhovore pre magazín The New York Times Book Review v roku 1985. Zároveň poznamenal, že sa vo svojich dielach snažil "vycibreným jazykom popísať nízke veci: svet rýchleho občerstvenia, sexuálnych show a časopisov s nahotinkami".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok