Vojna na Ukrajine sa musí skončiť. Pápež poveril Zuppiho, aby viedol mierovú misiu

ta3 tasr
20.5.2023 21:04

Pápež František vymenoval kardinála Mattea Zuppiho za osobitného vyslanca Vatikánu pre vojnu na Ukrajine. Predseda Talianskej biskupskej konferencie (CEI) by mal viesť misiu, ktorá by prispela k zmierneniu napätia v nádeji, že sa tak začne "cesta k mieru", oznámil v sobotu Vatikán, píšu agentúry DPA a AP.

Termín takejto misie a jej charakter v súčasnosti ešte skúmajú, doplnil hovorca Svätej stolice Matteo Bruni. Bolonský arcibiskup Matteo Maria Zuppi má podľa AP blízko k pápežovi.

František pred týždňom viedol vo Vatikáne rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten sa následne vyjadril skepticky o sprostredkovateľských snahách Vatikánu, keďže podľa neho mediácia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nie je možná.

Pápež koncom apríla pri návrate z návštevy Maďarska novinárom na palube lietadla povedal, že Vatikán pracuje na misii zameranej na ukončenie vojny. Podrobnosti však poskytnúť odmietol. Moskva aj Kyjev vtedy uviedli, že o tejto iniciatíve nič nevedia.

Talianska webová stránka Il Sismografo zameraná na vatikánske otázky tento týždeň informovala, že pápež chce poslať osobných vyslancov na rozhovory so Zelenským a Putinom v nádeji na sprostredkovanie prímeria. Krátke sobotňajšie oznámenie Vatikánu sa o Rusku nezmieňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok