FOTO: Zelenskyj je v Japonsku. Macron verí, že jeho účasť na summite môže byť prelomová

ta3 tasr
20.5.2023 16:09

Osobná účasť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na summite G7 v japonskom meste Hirošima môže byť prelomová. V sobotu to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron po stretnutí so svojím ukrajinským kolegom, píše agentúra AFP.

Nečakaná cesta

Nečakaná cesta Zelenského do Hirošimy predstavuje jedinečnú príležitosť, aby "vyjadril svoju situáciu, odovzdal svoje posolstvo a zdieľal svoj názor," povedal Macron. "Verím, že to môže zmeniť pravidlá hry," dodal.

Zelenskyj v Hirošime rokoval aj s indickým premiérom Naréndrom Módím, ktorý bol na summit G7 taktiež pozvaný. Módí ukrajinskému prezidentovi prisľúbil, že India urobí všetko, čo je v jej silách, aby pomohla vyriešiť krízu na Ukrajine.      

"Veľmi dobre rozumiem vašej bolesti a bolesti ukrajinských občanov. Môžem vás ubezpečiť, že na vyriešenie tejto situácie India a ja osobne urobíme všetko, čo bude v našich silách," povedal indický premiér po prvom stretnutí so Zelenským od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. AFP pripomína, že India dosiaľ neodsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident v príspevku na platforme Telegram uviedol, že Indii poďakoval "za podporu územnej celistvosti a zvrchovanosti" Ukrajiny, najmä na poli medzinárodných organizácií.

Zelenskyj tiež poďakoval Módímu za humanitárnu pomoc pre Kyjev a pozval Indiu, aby sa pridala k implementovaniu ukrajinského mierového plánu.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok