Vagnerovci deklarujú víťazstvo v Bachmute. Kyjev nesúhlasí, no priznal kritickú situáciu

ta3 čtk
20.5.2023 15:39

Situácia v Bachmute na východe Ukrajiny je pre ukrajinské sily kritická, pripustila námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Stalo sa tak krátko po tom, čo šéf ruskej súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil úplné dobytie mesta. Kyjev následne Prigožinovo tvrdenie poprel.

Jednotky naďalej bojujú

Z oznámenia Maljarovej na platforme Telegram ale vyplynulo, že ukrajinskí obrancovia držia pozície iba v jednej štvrti mesta, ktorá leží v jeho juhozápadnej časti. "V Bachmute sú tvrdé boje. Situácia je kritická. Zároveň naše vojská držia obranu v štvrti prezývanej Lietadlo. V súčasnosti majú naši obrancovia pod kontrolou niektoré priemyselné a infraštruktúrne objekty v tejto štvrti a tiež rezidenčnú oblasť," oznámila Maljarová.

Jej vyhlásenie prišlo po tom, čo šéf ruských žoldnierov ohlásil úplné obsadenie Bachmutu ruskými silami. "Dnes na poludnie bol Bachmut plne dobytý. Obsadili sme kompletne celé mesto, dom po dome," citovala Prigožinovo oznámenie zverejnené na platforme Telegram agentúra Reuters. 

Podobné tvrdenia nemožno v čase pokračujúcich bojov bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. V minulosti Prigožin opakovane zverejňoval tvrdenia o dobytí ukrajinských obcí jeho mužmo, ktoré sa neskôr nepotvrdili, upozorňuje stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

"Nie je to pravda. Naše jednotky v Bachmute ďalej bojujú," odmietol Prigožinovo oznámenie v komentári agentúre Reuters hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj.

Pobozkaj Bidena, odkazuje Prigožin

Predtým podľa agentúry Unian v televíznom vysielaní Čerevatyj hovoril o tom, že Rusom sa nedarí dobyť ukrajinské pozície v meste a poukazoval aj na miestne úspechy ukrajinskej armády. Podľa Unian tak reagoval na informácie šírené ruskou propagandou o údajnom dobytí mesta ruskými silami.

Prigožin zároveň poslal odkaz ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý v sobotu pricestoval na summit G7 v Japonsku. "Ak uvidíš (amerického prezidenta Joea) Bidena, pobozkaj ho na čelo a pozdravuj ho odo mňa," povedal.

O dobytie Bachmutu sa ruské sily snažia už deväť mesiacov. V posledných dňoch k mestu ruská armáda s vysokou pravdepodobnosťou presunula nové jednotky, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany. Na presúvanie ruských rezerv do oblasti Bachmutu upozornila tento týždeň aj Maljarová. V minulých dňoch ale zároveň prichádzali aj správy o úspešných lokálnych protiútokoch ukrajinskej armády, ktoré potvrdzovali aj zahraniční analytici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok