Kremeľ reaguje: Poskytnutie stíhačiek F-16 Ukrajine by bolo pre Západ kolosálne riskantné

TA3 ČTK
20.5.2023 12:41

Západ by sa vystavil veľkému riziku, ak by Ukrajine zaistil americké stíhačky F-16, povedal podľa agentúry TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško. Vývoj okolo vojenskej pomoci Kyjevu, ktorý sa dlhšie ako rok bráni ruskej agresii, prezentoval ako novú eskaláciu v podaní západných krajín.

Kremeľ reaguje: Poskytnutie stíhačiek F-16 Ukrajine by bolo pre Západ kolosálne riskantné
TASR/AP

Gruško reagoval na najnovšie vyjadrenia západných lídrov ohľadom bojových lietadiel F-16, ktoré Ukrajina dlhodobo požaduje. Biely dom potvrdil, že americký prezident Joe Biden v piatok na summite skupiny G7 vyjadril podporu plánu tieto stíhačky zaradiť do ukrajinskej výbavy. Kyjev zatiaľ nedostal sľub o konkrétnych dodávkach, skupina európskych krajín na čele s Britániou a Holandskom však ohlásila, že na tomto kroku bude pracovať.

"Vidíme, že západné krajiny sa stále držia scenára eskalácie. To pre nich znamená kolosálne riziká," citovala jeho vyjadrenie agentúra Reuters. "Bude to vzaté do úvahy vo všetkých našich plánoch," dodal námestník.

Stíhačky F-16 používa rad európskych aj iných krajín a lietadlá sa v USA stále vyrábajú. Akékoľvek dodávky na Ukrajinu či do inej cudzej krajiny musia mať súhlas Washingtonu a ten sa doteraz k veci staval skôr odmietavo. Keď v piatok začali prichádzať informácie o vyjadrení Bidena na summite G7, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo vyhlásení vítal "historické rozhodnutie", ktoré "výrazne posilní našu armádu vo vzduchu".

Bidenov národnobezpečnostný poradca Jake Sullivan médiám potvrdil, že USA sa rozhodli neblokovať dodávky stíhačiek na Ukrajinu a tiež poskytovať ukrajinským pilotom výcvik na týchto strojoch. Sullivan pri tom vývoj prezentoval nie ako obrat v americkom prístupe, ale ako pokračovanie snahy dodávať Kyjevu vybavenie, ktoré je v danej fáze vojny potrebné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok