Ekonomická redaktorka Buchláková: Je nezodpovedné obchodovať s Ruskom? Mnohé firmy si to nemyslia

ta3/Lenka Buchláková
20.5.2023 11:54

"Opustite tento trh utopený v našej krvi. Všetky americké spoločnosti musia opustiť Rusko," žiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom príhovore pred Kongresom USA 16. marca. Rovnakú žiadosť predniesol aj nemeckým a francúzskym zákonodarcom. Mnohé veľké korporácie však aj napriek tejto výzve zostali v Rusku a podnikajú ďalej.

Veľké firmy sa totiž v prvom rade pozerajú na svoj zisk. Ukazuje sa to aj v prípade sankcií voči Rusku, ale príkladov podobných obchodov je mnoho. Drvivá väčšina veľkých nadnárodných korporácií zo Západu (krajiny EÚ a G7) naďalej zarába v Rusku a nestiahla sa z tohto trhu. Len každá desiata zahraničná pobočka z celkového počtu prevyšujúceho 1400 firiem skončila v tejto krajine potom, ako Moskva rozpútala vojnu na Ukrajine vo februári minulého roka. Časť zahraničných spoločností tvrdí, že ich podnikanie nespadá pod sankcie, a preto nechcú opustiť svojich zákazníkov. Z nich totiž veľká časť nie je zodpovedná za inváziu na Ukrajine. Ďalším častým argumentom západných firiem, že odmietajú prerušiť ich dlhoročné vzťahy s ich zamestnancami, ako aj dodávateľmi, prípadne sa odvolávajú na sociálnu zodpovednosť. Tento naratív najčastejšie spomínajú medicínské a farmaceutické firmy, nakoľko ich produkty zachraňujú ľudské životy.

Tlak verejnosti stúpa 

Význam spoločenskej zodpovednosti v podnikaní pritom neustále narastá. Volajú po nej zákazníci, partneri aj samotní akcionári. Firmy sa aktívne snažia o podporu verejnoprospešných projektov, skvalitňovanie pracovného prostredia zamestnancov aj znižovanie uhlíkovej stopy zelenými investíciami.Podľa globálneho prieskumu Edelman Trust Barometer z marca 2020 si až 65 percent respondentov myslí, že to, ako značky zareagovali na pandémiu, bude mať výrazný vplyv na budúci nákup produktov a služieb. Firmy okrem každoročnej asignácie prispievajú na verejnoprospešné projekty aj formou darov na úkor vlastného zisku. Ich celkový objem sa na Slovensku v posledných rokoch pohybuje približne na úrovni 20 miliónov eur. Trend zodpovedného podnikania na Slovensku zatiaľ viac kopírujú spoločnosti s materskou centrálou v západných krajinách, tento nástroj si však v snahe udržania priazne zákazníkov čoraz častejšie osvojujú aj domáce firmy.

Lákanie investorov na zodpovednosť

Zodpovedné plnenie zákonných povinností je dôležité aj v prípade ak firma chce prilákať investora, ktorý si vždy spraví due diligence, tzv. audit počas ktorého okrem samotnej hodnoty firmy preveruje aj jej plnenie si právnych povinností – záväzkov voči zamestnancom, obchodným partnerom, a tiež plnenie daňových povinností – či nedochádzalo v minulosti k agresívnemu daňovému plánovaniu, či boli všetky daňové povinnosti firmy splnené včas a v správnej výške.

Investori veľmi hodnotia ako sa spoločnosť v minulosti správala k plneniu svojich daňových povinností. Pretože pri akvizícii - nadobudnutí spoločnosti napr. cez kúpu obchodného podielu prechádzajú na nadobúdateľa - investora všetky riziká súvisiace s plnením daňových povinností. Ak má investor nejaké pochybnosti v tejto oblasti, volí inú štruktúru akvizície - napríklad kúpou jednotlivých zložiek majetku, prípadne prevod časti podniku, pretože v takýchto prípadoch na investora neprechádzajú záväzky spoločnosti, ktoré by mohli nastať napr. pre riadne neplnenia daňových povinností.

V tomto smere sa rieši aj slovenský protischránkový zákon, a teda skutočných majiteľov firiem obchodujúcich so štátom overujú nezávislí odborníci a za túto "službu" znášajú plnú zodpovednosť. Tomu, kto o svojich majiteľoch klame, nehrozia iba symbolické pokuty, môže prísť o všetky svoje zisky z biznisu so štátom. Ak existuje podozrenie, že firma klame o svojich skutočných majiteľoch, musí sa táto pred súdom "obhájiť". V globalizovanom svete, kde daňové raje len zriedkakedy spolupracujú s orgánmi cudzieho štátu, je prenos dôkazného bremena na firmu jediná cesta, ako sa dopátrať k relevantným informáciám.

Menší v nevýhode

A čo tí menší? Malé a stredné podniky na Slovensku za posledné mesiace riešili covid, energetickú krízu a aktuálnu krízu v bankovom sektore. Je téma zodpovedného podnikania u nich na prvom mieste? Medzi hlavné prekážky malých a stredných podnikov na väčšie angažovanie patrí obava zo zvýšenia nákladov a nedostatok času a ľudských kapacít.

ESG investovanie 

Za posledný rok je environmentálne a spoločensky zodpovedné investovanie na vzostupe po celom svete. Firmy, ktoré sú dôveryhodné a overiteľne spoločensky zodpovedné, zaradí ratingová agentúra medzi ESG spoločnosti. Všetci, ktorým záleží na tom, do čoho investujú, majú možnosť už aj na Slovensku vložiť svoje peniaze do ekologických fondov, cez ktoré sa práve tieto firmy financujú.

Alternatívou klasického indexu S&P 500 indexu je špeciálny index The S&P 500 ESG Index. Sú v ňom sústredené firmy s vysokým ESG ratingom vrátane veľkej časti zdravotníckeho segmentu, ktorý počas pandémie zažíva vysoký dopyt. Investori dnes nehľadajú iba vysoký výnos a dobré zhodnotenie. Akcie často nakupujú v zodpovedných firmách s najvyšším skóre trvalo udržateľného podnikania. Význam vidia v investovaní s vplyvom na dlhodobú udržateľnosť a zodpovednosť veľkých firiem. Aj Trh s tzv. zelenými dlhopismi sa dynamicky rozvíja. Dnes to na trhu vyzerá tak, že nový trend zodpovedného investovania je nielen "in", ale sa investorom aj finančne oplatí. Fakty jasne hovoria, že akcie spoločností riadiacich sa zásadami ESG ukázali počas pandémie väčšiu rezistenciu voči výkyvom na trhu. Inak povedané, v čase prepadu klesli menej ako trhový priemer.

Niektoré banky na Západe Európy už okrem investovania ponúkajú aj zelené úvery na realizáciu zelených projektov za výhodnejších podmienok. Robí tak napríklad britská banka Barclays, či holandská skupina Triodos.  Odborníci veria, že firmy, ktoré podnikajú podľa princípov spoločensky zodpovedného a ekologického podnikania, by mali časom vykazovať lepšie hospodárske výsledky ako firmy v tradičnom, napríklad ťažobnom priemysle. Tie často znečisťujú životné prostredie a náklady na odstraňovanie ich činnosti či pokuty sa postupne môžu prejaviť aj na hospodárskych výsledkoch ich podnikania.

Institutional Real Estate Allocations Monitor od Hodesa Weilla na rok 2021 uvádza, že 49 % investorov na celom svete zohľadňuje ESG politiky subjektu, do ktorého investuje. ULI 2022 Emerging Trends in Real Estate naznačuje, že 82 % respondentov prieskumu zvažuje ESG prvky pri prijímaní operačných alebo investičných rozhodnutí. Nedávna správa JLL ukázala, že nájomcovia kancelárií pri výbere priestorov hodnotia ESG aktivity majiteľa, pričom sa zameriavajú najmä na udržateľnosť budov a snahu o vytvorenie zdravého pracovného prostredia vrátane kvality vzduchu. Štúdia Cushman & Wakefield zistila, že prenajímatelia dosahujú o 25 % vyššie zisky za štvorcový meter v kancelárskych budovách s certifikáciou LEED triedy A a o 77 % vyššie ceny v kancelárskych budovách s certifikáciou LEED triedy B v porovnaní s necertifikovanými budovami.

Aj o týchto témach sa dozviete na konferencii Zodpovedné podnikanie už 23. mája v hoteli Gate One v Bratislave.

Posledné vstupenky si môžete zakúpiť tu: ta3 konferencie

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok