Wlachovský rozumie krokom Prahy. Chce zistiť, ako ruská ambasáda používa pozemky na Slovensku

ta3 tasr
19.5.2023 15:54

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský v piatok v Prahe vyhlásil, že má "absolútne porozumenie" pre kroky českej vlády v otázke zrušenia uznesení, ktoré umožňovali Rusku bezplatne využívať niektoré miestne pozemky. Chce zistiť, aká je v tomto ohľade situácia na Slovensku, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky - Miroslav Wlachovský
TASR - Pavel Neubauer

"Ja mám pre tieto kroky českej vlády absolútne porozumenie. Prišiel som do Prahy aj s tým, že sa spýtam, ako to prebieha," povedal Wlachovský. Hoci predpokladá, že väčšina majetku, na ktorý sa uznesenia vzťahovali, je v ČR, chce sa touto otázkou zaoberať aj na Slovensku.

"Keď zistím, v akom stave je táto situácia na Slovensku a ak si to bude situácia vyžadovať, usporiadame k tomu konzultácie," uviedol šéf slovenskej diplomacie a dodal, že je zvedavý na českú expertízu v tejto oblasti.

"Ja som ponúkol pánovi ministrovi, že sme, samozrejme, pripravení zdieľať naše skúsenosti s revíziou vzťahov s Ruskom vrátane týchto technických záležitostí," povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Kabinet Petra Fialu v stredu zrušil uznesenia, ktoré umožňovali Rusku bezplatne využívať niektoré miestne pozemky. Medzi rokmi 1970 a 1982 ich uzavreli vlády vtedajšieho komunistického Československa a Sovietskeho zväzu. Mnohé z budov, ktoré Rusko v ČR vlastní, neslúžia podľa ministerstva diplomatickým účelom. Rusi v nich prenajímajú byty a kancelárie či prevádzkujú hostel. ČR chce tak po novom od Ruska za tieto pozemky nájomné, a to aj tri roky spätne.

Rusko tento krok vo štvrtok označilo za vydieranie a ak bude Česko skutočne požadovať nájom aj spätne, Moskva chce podniknúť odvetné kroky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok