V Poľsku našli hlavicu rakety, ktorá dopadla do lesa: Je neobvyklá, pretože je vyrobená z betónu

ta3 ČTK
19.5.2023 15:13

Poliaci našli hlavicu rakety, ktorá vlani v decembri dopadla neďaleko Bydgoszcza na severozápade Poľska. V piatok o tom podľa poľských médií informoval šéf prezidentskej kancelárie Pawel Szrot. Povedal, že hlavica neobsahovala výbušniny, bola vyrobená z betónu.

KĽDR otestovala nový typ strely
TASR/AP

"Je neobvyklá, pretože je vyrobená z betónu," uviedol Szrot o hlavici rakety. "Predpokladám že v tejto forme bola namontovaná na rakete aby ten starší model rakety mohol zmiasť ukrajinskú protileteckú obranu" dodal. Vysvetlil, že tento typ rakety nemôže letieť bez hlavice, "a tak tam niekto namontoval taký výdobytok ruskej techniky“.

Predmet pripomínajúci raketu či dron objavil 22. apríla človek, ktorý bol na prechádzke na koni v lese pri dedine Zamość juhozápadne od Bydgoszcze. Nález ohlásil polícii, tá na miesto ale prišla až o dva dni neskôr. Nasledujúci deň tam dorazila aj armáda. Podľa portálu onet.pl išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o ruskú raketu vystrelenú z ruského lietadla nad bieloruským územím. "Tento fakt nemáme ešte stopercentne potvrdený, ale radary z nášho strediska pre vzdušné operácie sledovali rokov také rakety, ale v istom okamihu ju stratili," povedal onetu o udalosti z decembra vysoko postavený predstaviteľ poľskej armády.

Po náleze tejto rakety vzniklo napätie medzi poľským ministrom obrany Mariuszom Blaszakom a vedením armády. Blaszczak šéfa armádneho veliteľstva pre operácie obvinil, že vojaci o prílete rakety vedeli, neinformovali o tom ale jeho ani ďalšie kľúčové činitele zodpovedné za bezpečnosť krajiny.

Nález v lese neďaleko Bydgoszta vyvolal veľkú pozornosť zrejme aj preto, že na východe krajiny vlani v novembri nedopatrením dopadla podľa všetkého raketa ukrajinskej protileteckej obrany. Dvaja Poliaci vtedy prišli o život. Bydgoszcz je vzdialená stovky kilometrov od hraníc Ukrajiny, ktorá sa už viac ako rok bráni ruskej invázii. V sobotu ministerstvo obrany vo Varšave oznámilo, že v poľskom vzdušnom priestore bol odhalený neznámy objekt, ktorý priletel od Bieloruska. Zrejme išlo o pozorovací balón.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok