V Gruzínsku po troch rokoch pristál prvý priamy let z Ruska, vypískali ho demonštranti

ta3
19.5.2023 13:56

V gruzínskom Tbilisi v piatok pristál prvý priamy let z Ruska od roku 2019. Kvôli pristátiu lietadla sa pred letiskom zhromaždili protestujúci s vlajkami Gruzínska alebo Ukrajiny, ukazujú videá na sociálnych sieťach. Vzťahy medzi Ruskom a Gruzínskom sú napäté najmä od roku 2008, kedy sa obe krajiny stretli v krátkej vojne.

Pred pristátím lietadla ruskej spoločnosti Azimut letisko obklopila polícia a uzavrela aj príletovú halu, všimla si ruská nezávislá stanica Dožď. Dôvod takéhoto kroku ale polícia vysvetliť nechcela. Rusko v roku 2019 po zhoršení vzťahov s Gruzínskom zakázalo do tejto krajiny priame lety. Až tento mesiac ruský prezident Vladimir Putin zákaz zrušil.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová Putinovo rozhodnutie označila za "provokáciu", podotkol rôznojazyčný spravodajský server Meduza. Prezidentka tiež vyhlásila, že priame lety sú neprípustné v čase, keď Rusko vedie vojenskú agresiu na Ukrajine a okupuje časť gruzínskeho územia. Moskva od roku 2008 stále udržuje v dvoch gruzínskych separatistických regiónoch Južné Osetsko a Abcházsko, ktoré uznáva ako samostatné štáty, svoje vojská. Tieto dva regióny predstavujú asi pätinu gruzínskeho územia.

Obnovenie priameho leteckého spojenia prišlo v čase výrazného oteplenia vzťahov medzi oboma krajinami. Putin svojim dekrétom povolil okrem priamych letov aj návštevy Gruzíncov v Rusku bez víz. V Rusku žijú státisíce Gruzíncov a mnohí toto rozhodnutie uvítali.

Obnovenie letov medzi Moskvou a Tbilisi kritizovala Európska únia, ktorá v reakcii na vpád ruských vojsk na Ukrajinu uzavrela svoje nebo pre ruské lietadlá. Boje rusko-gruzínskej vojny v auguste 2008 utíchli po niekoľkých dňoch, vyžiadali si ale stovky obetí, a to prevažne medzi civilistami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok