Nezamestnanosť výrazne poklesla. Príčinou sú zmeny v oblasti aktivačných prác

ta3 TASR
19.5.2023 12:27

Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku (PDU) sa v apríli znížil na 4,08 % z marcových 4,29 %. Nezamestnanosť tak v apríli klesla najvýraznejšie od októbra 2021, informovalo v piatok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR). Pokles bol čiastočne spôsobený zmenami v oblasti aktivačných prác.

Úrad práce zamestnanosť nezamestnaní práca 1140px (TASR)
TASR

"Na celoštátnej úrovni poklesol medzimesačne o 0,21 percentuálneho bodu, v Košickom kraji dokonca o 58 stotín percenta," priblížilo ÚPSVR. O pol percentuálneho bodu klesla nezamestnanosť v Prešovskom kraji a o viac ako štvrť percentuálneho bodu v Banskobystrickom kraji. PDU je od januára tohto roka hlavný ukazovateľ nezamestnanosti, ktorý používa rezort práce, sociálnych vecí a rodiny. PDU klesal v apríli už tretí mesiac po sebe a medziročne sa znížil až o 72 stotín percentuálneho bodu.

Od apríla začali platiť v oblasti aktivačných prác zásadné legislatívne zmeny, ktoré v praxi priniesli ukončenie jedného zo spôsobov, akým štát vyplácal aktivačný príspevok nezamestnaným za vykonávanie aktivačných prác. Ľudia, ktorí boli aktivovaní podľa zrušenej legislatívy, boli ešte v marci evidovaní na úradoch práce ako disponibilní uchádzači o zamestnanie. Od apríla bolo približne 6000 z týchto ľudí zapojených do projektov v rámci aktívnych opatrení na trhu práce a úrady ich tak už evidujú ako nedisponibilných uchádzačov o zamestnanie. Disponibilný počet uchádzačov o zamestnanie tak v dôsledku zmeny klesol.

"Úroveň nezamestnanosti, ako aj počet uchádzačov o zamestnanie sa už takmer vrátila na hodnoty spred pandémie," priblížil štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Juraj Káčer. Dodal, že rezort práce vyčlení z Programu Slovensko 339 miliónov eur na projekty, ktoré môžu počas najbližších rokov pomôcť približne 77 000 ľuďom pri uplatnení sa na trhu práce. Zdroje z Programu Slovensko majú slúžiť na podporu zamestnanosti, a to aj znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, akými sú napríklad mladí ľudia, občania vo veku na 50 rokov či dlhodobo nezamestnaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok