V Pistoriusovom dome našli muníciu a desiatky ručných zbraní

TASR
20.2.2013 11:04

Popredný svetový paralympionik Oscar Pistorius, ktorému hrozí doživotný dištanc za vopred plánovanú úkladnú vraždu jeho priateľky, môže čeliť ďalším obvineniam z nelegálneho držania zbraní.

V Pistoriusovom dome našli muníciu a desiatky ručných zbraní
SITA

Hlavný vyšetrovateľ prípadu v stredu na Pretórijskom magistrátnom súde uviedol, že svedok počul v atlétovom dome neustály krik predtým, ako jeho priateľka zomrela. Detektív s dvadsaťštyriročnou praxou Hilton Botha ďalej vyhlásil, že v Pistoriusovej spálni našli dva boxy s testosterónom a ihlami. Nález tak zvýšil možnosť, že popredný svetový paralympionik užíval doping a hrozí mu odobratie medailí z paralympiád.

Pistorius v utorňajšom prísažnom vyhlásení uviedol, že spal s 9 milimetrovou pištoľou pod posteľou. Uprostred noci sa zobudil v domnienke, že zlodeji sa vkradli cez jeho kúpeľňové okno do domu a vošli do priľahlej toalety. Dvadsaťšesťročný Pistorius potom opísal, ako začal v panike strieľať do dverí.


Botha však s jeho verziou nesúhlasí. "Verím, že vedel, že jeho priateľka je v kúpeľni a štyrikrát vystrelil cez dvere," agentúra Reuters citovala detektíva, ktorý zdôraznil, že rany smerovali zhora nadol, čo taktiež odporuje Pistoriusovej verzii o nehode. Ten totiž tvrdil, že v čase streľby ešte na sebe nemal protézy a práve preto sa tak bál.

Botha vo svojej výpovedi ďalej uviedol, že svedok z obytnej komunity, kde Pistorius žil, hovoril o hádke v jeho dome medzi druhou a treťou hodinou ráno. Ďalší svedok počul jeden výstrel, krik a potom ďalšie rany.
Tri výstrely zasiahli 29-ročnú právničku a modelku do hlavy, panvy a ruky. Napriek snahe privolaných zdravotníkov zomrela na mieste činu.

Polícia ďalej uviedla, že v Pistoriusovom dome našla aj muníciu s kalibrom 38 milimetrov bez licencie a tak športovcovi hrozí aj obvinenie z nelegálneho ozbrojovania. Tragický incident sa odohral v noci na sviatok Svätého Valentína. Podľa obžaloby prešiel juhoafrický atlét na svojich protézach sedem metrov a pred dverami kúpeľne jeho domu v Pretórii následne spustil paľbu.

Obhajoba naopak tvrdí, že Pistorius si priateľku pomýlil so zlodejmi. Steenkampovú pochovali v utorok na súkromnej ceremónii na cintoríne v pobrežnom meste Port Elizabeth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok