Ukrajinci zakúpili stovky dronov za peniaze získané protikorupčnými úradmi, kampaň vedie známy herec

ta3 čtk
18.5.2023 16:45

Ukrajinská armáda tento rok zakúpila stovky dronov za peniaze, ktoré zhromaždili tamojšie protikorupčné úrady z korupčných prípadov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov. Úrady poslali v tomto roku už viac ako 17 miliónov dolárov na vládou podporovanú kampaň nazvanú Army of drones (Armáda dronov).

Rusko tvrdí, že Kyjev zaútočil dronmi na Putina. Nemáme s tým nič spoločné, odkazuje Ukrajina
AP Photo/Hanna Arhirova

Ako uviedla Špecializovaná protikorupčná prokuratúra (SAP), peniaze boli použité na nákup bezpilotných lietadiel pre armádu a vojenské spravodajstvo, ale aj na nákup bojových vozidiel pre novo vznikajúce brigády. Ambasádorom kampane Army of Drones je známy herec Mark Hamill, predstaviteľ Luka Skywalkera vo Hviezdnych vojnách.

Ukrajina sa pripravuje na dlho očakávanú protiofenzívu proti ruským jednotkám. Kedy by mohla začať, nie je ale jasné. Ukrajinské sily sa chcú pokúsiť získať späť územie okupované Ruskom. Ruské sily medzitým podľa BBC posilňujú svoju obranu pozdĺž frontu, ktorý sa tiahne v dĺžke 1450 kilometrov od východnej Luhanskej a Doneckej oblasti až po Záporožskú a Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny.

"Vojna nielenže nezastavila náš boj proti korupcii na najvyššej úrovni, ale ešte nás viac motivovala v práci," uviedol vo svojom vyhlásení šéf prokuratúry SAP Oleksandr Klymenko. Celkovo protikorupčné úrady od začiatku ruskej invázie vlani vo februári zaslali armáde vyše 46 miliónov dolárov, okrem iného získaných pri urovnaní prípadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok