Hasiči lokalizovali požiar v Českom Švajčiarsku, vrtuľník odvolali

ta3 tasr
18.5.2023 15:16

Hasičom sa podarilo lokalizovať požiar v Národnom parku České Švajčiarsko. Aktuálne ho už dohášajú. Na sociálnej sieti Twitter to uviedol Hasičský záchranný zbor Úsťanského kraja, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Hasiči lokalizovali požiar v Českom Švajčiarsku, vrtuľník odvolali
TASR - Prezídium HaZZ

Podľa hovorcu krajských hasičov Lukáša Marvana sa podarilo zlikvidovať plamene, hasiči však zostávajú na mieste. Hovorca NP České Švajčiarsko Tomáš Salov vo vysielaní stanice ČT24 uviedol, že odvolali aj vrtuľník. "Zvrchu sa hasiť nebude, všetko sa podarilo zvládnuť zo zeme," potvrdil.

Situácia je podľa Salova s vlaňajším požiarom neporovnateľná. "Je oveľa väčšie vlhko, oheň sa podarilo podchytiť v počiatočných štádiách," vysvetlil.

Požiar podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva polície Úsťanského kraja Veroniky Hyšplerovej nahlásili na tiesňovú linku krátko po 14.00 h. Zároveň uviedla, že v súvislosti s ním polícia zadržala jedného človeka.

V susediacej nemeckej spolkovej krajine Sasko je vo štvrtok štátny sviatok Deň otcov, preto je podľa hovorcu NP na mieste mnoho nemeckých turistov. Dodal, že tento deň často sprevádzajú "alkoholické excesy". Aj z tohto dôvodu vo štvrtok posilnili terénne hliadky, vďaka čomu sa podľa správy NP zrejme podarilo chytiť vinníkov.

"Ľudia s pyrotechnikou nemajú v národných parkoch čo robiť. Len vďaka starostlivej práci strážcov národného parku sa pravdepodobne podarilo zabrániť ďalším veľkým škodám," napísal na Twitteri minister životného prostredia Petr Hladík.

Požiar suchého lesného porastu vypukol medzi Pravčickou bránou v Národnom parku České Švajčiarsko a štátnou hranicou s Nemeckom. Vlani v júli zasiahol park dosiaľ vôbec najväčší požiar v novodobej českej histórii. Horelo na viac ako 1000 hektároch a plamene sa podarilo uhasiť až po 20 dňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok