Mobilizácia tisícok policajtov. O čom sú oslavy Dňa Jeruzalema?

ta3 / Petra Vörösová
18.5.2023 16:22

Deň Jeruzalema je štátny sviatok typický sprievodom s vlajkami. Hlavný rabinát Izraela ho označil za menší náboženský sviatok vzhľadom na historické súvislosti. Policajní príslušníci preto dnes musia v hlavnom meste zvýšiť pohotovosť i kapacity.

izrael_pesach.jpg
TA3

Podľa denníka Yediot Achronot sa minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir na Chrámovú horu zatiaľ prejsť nechystá. Väčšinou platil tichý konsenzus, že vždy, keď sa tak rozhodol, musel dostať povolenie od premiéra Benjamina Netanjahua. Ben Gvir to už v minulosti tesne po zložení vlády zrealizoval a z medzinárodnej komunity sa za to ozvala kritika. Podľa slov jeho poradcu však bola neoprávnená, keďže sa tam išiel iba v tichosti a bez snahy o pozornosť kamier pomodliť.

V službe príslušné ministerstvo teda zabezpečilo tisícky policajtov, pričom policajný komisár Yaakov Shabtai poznamenal, že trasa je stále rovnaká a uskutočňuje sa tak "už desaťročia“.

Komisár totiž reagoval na dezinformačné podnety zo strany Hamasu, Hizballáhu či Islamského džihádu o nepravdivých trasách pochodu s vlajkami s cieľom iniciácie terorizmu. Ako informovalo periodikum Yediot Achronot: "Podnecovanie na sociálnych sieťach sa zvyšuje pomocou klamstiev, zastrašovania a sloganov, ktoré nemajú žiadny základ v realite," vyhlásil Shabtai.

Arabskí obyvatelia dostávali od svojich autorít správy o možnom "prekročení červenej čiary“ – pod čím treba rozumieť prechod cez Chrámovú horu. Háčik je však v tom, že trasa pochodu cez ňu nikdy neviedla. Vedie z Olivovej hory cez Damašskú bránu starého mesta k Múru nárekov. Varovanie vysokých policajných dôstojníkov v Jeruzaleme preto korešponduje s výzvami palestínskych teroristických organizácií pre obyvateľov východnej časti mesta, Západného brehu Jordánu a izraelských Arabov.

Deň Jeruzalema je jeden z najmodernejších židovských sviatkov. Okrem zjednotenia Jeruzalema a znovuzískanie prístupu k Západnému brehu bolo po Šesťdňovej vojne výsledkom i zabratie územia Sinaju či Golanských výšin. Na základe mierových dohôd z osemdesiatych rokov s Egyptom sa však Izrael z častí území stiahol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok