Dokonalé rezy koláčov a tort: Tieto nápady zaručia, že budete servírovať ako profi cukrárky

TA3/zm
30.5.2023 16:00

Keď sa vám podarí upiecť skvelý koláč či tortu, bola by škoda, keby gastro dielo zlyhalo na neúhľadnom servírovaní. S týmito zásadami sa však naučíte krájať sladkosti ako profesionálne cukrárky.

Dokonalé rezy koláčov a tort: Tieto nápady zaručia, že budete servírovať ako profi cukrárky
Freepik

Na nakrájanie úhľadných rezov stačí poznať len pár trikov. S nimi to zvládne aj úplný začiatočník.

Stuhnutý dezert

Darmo budete mať ten najlepší nôž, ak nebudete mať trpezlivosť. Mnoho koláčov na tanieri nevyzerá úhľadne len preto, že nepočkáte, kým dobre stuhne krém či poleva.

Výber noža

Základom pre úhľadne nakrájané koláče alebo torty je, samozrejme, mať ostrý nôž. Ak je dostatočne nabrúsený, venujte pozornosť aj tvaru. Vhodné sú dlhé a úzke čepele.

Horúca voda

Nôž pred každým rezom zohrejte, vďaka čomu prenikne ostrie do stuhnutej plnky ako pomasle. Kov sa veľmi rýchlo zahrieva, stačí nožík ponoriť len do horúcej vody. Urobte tak po každom reze a nezabudnite z čepele odstrániť zvyšky koláčov, ktoré sa niekedy prilepia.

Správny ťah

Aj sklon ruky, ktorou ťaháte nožík pri krájaní koláčov a tort je dôležitý. Začnite zvrchu a pohyb by mal pripomínať skôr pílenie ako tlačenie na ostrie. Mnoho dezertov sa totiž zvykne prílišným tlakom zlomiť. Aj ukončenie rezu je podstatné. Nôž smerujte k vrchu koláča. Keby ste ho vyťahovali pri spodnej časti, narušili by ste štruktúru cesta a vytiahli aj množstvo omrviniek.

Trik s niťou

Ak chcete pri krájaní experimentovať, môžete skúsiť vymeniť klasický nôž za zubnú niť. Chce to trochu cviku, ale je pravda, že s touto dentálnou pomôckou dokážete vyčarovať oveľa rovnejšie rezy, stačí keď niť dobre napnete v rukách.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok