Bielorusko po 28 rokoch obnovuje kontroly na hranici s Ruskom, oznámil bieloruský minister zahraničia

ta3 ČTK
17.5.2023 21:25

Bielorusko, jeden z najbližších spojencov Moskvy, čiastočne obnovuje kontroly na hranici so svojím východným susedom, oznámil bieloruský minister zahraničia Sjarhej Alejnik. Ako dôvod uviedol potrebu zamedziť nekontrolovanému príchodu občanov tretích krajín. Podľa kritikov je však opatrenie zamerané na Rusov, ktorí sa chcú vyhnúť vojne na Ukrajine. Kontroly na bielorusko-ruskej hranici dlhej 1239 kilometrov sa obnovujú prvýkrát po 28 rokoch, napísala agentúra AP.

Bielorusko po 28 rokoch obnovuje kontroly na hranici s Ruskom, oznámil bieloruský minister zahraničia
TASR/AP

Alejnik tvrdí, že cieľom je zabrániť vstupu občanov tretích krajín do Bieloruska predtým, než začne platiť medzivládna dohoda s Ruskom o spoločnej vízovej politike a vzájomnom uznávaní víz. Ochrancovia ľudských práv sa však domnievajú, že kontroly sa zamerajú na Rusov, ktorí sa odchodom z Ruska snažia vyhnúť nástupu do armády bojujúcich od vlaňajšieho februára na Ukrajine.

"Nie je to až tak úplne kontrola. Je to skôr sledovanie situácie na hraniciach," povedal šéf bieloruskej diplomacie podľa štátnej tlačovej agentúry Belta na tlačovej konferencii v Moskve, kde rokoval so svojím náprotivkom. Monitoring hranice sa podľa Alejnika uskutoční v tesnej súčinnosti pohraničníkov oboch krajín. "V zásade je situácia na bielorusko-ruskej hranici celkom pokojná a som si istý, že tak tomu bude vždy," dodal.

Hraničné kontroly medzi Bieloruskom a Ruskom boli zrušené v roku 1995. Obe krajiny majú spojeneckú dohodu, podľa ktorej Moskva dotuje bieloruskú ekonomiku zvýhodnenými pôžičkami a ropou a plynom dodávaným so zľavou. Rusko už využilo svojho ekonomicky závislého spojenca ako nástupišťa k agresii proti Ukrajine.

Kontroly bieloruskej pohraničnej služby začali 5. mája, ale úrady sa k nim doteraz nevyjadrili. Ruský minister digitalizácie Maxut Šadajev v stredu uviedol, že databáza osôb spôsobilých na službu v ozbrojených silách by mala byť spustená spolu s elektronickým rozosielaním predvolania na vojenskú správu včas, teda ešte pred jesenným povolávaním brancov k povinnej vojenskej službe.

Podľa nových ruských pravidiel, prijatých minulý mesiac, má každý Rus, ktorý dostal elektronické predvolanie zakázané opustiť krajinu predtým, než sa dostaví na vojenskú správu. Tisíce Rusov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu utiekli do Bieloruska, aby unikli mobilizácii a represiám, napísala AP. Pripomenula, že v jednom známom prípade bol v Rusku na dva roky väzenia odsúdený otec maloletého dievčaťa, ktoré v škole nakreslilo protivojnový obrázok. Ešte pred vynesením rozsudku Alexej Moskaljov utiekol z domáceho väzenia do Bieloruska. V marci bol zadržaný v Minsku a v apríli vydaný do Ruska, kde si má odpykať trest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok