GAPS diéta: Ručička na váhe klesá dole, ale zdravie a nálada ide hore

TA3/zm
29.5.2023 16:00

Pod skratkou GAPS sa skrýva anglický názov Gut and Psychology Syndrome, čo v doslovnom preklade znamená črevný a psychologický syndróm. Princíp stravovania, ktorý založila doktorka Natasha Campbellová, hovorí o tom, že stav črevnej mikroflóry ovplyvňuje aj našu náladu. Faktom však stále zostáva, že pri dodržiavaní tejto diéty schudnete.

GAPS diéta: Ručička na váhe klesá dole, ale zdravie a nálada ide hore
Freepik

Diéta GAPS vznikla na pomoc pre ľudí s autoimunitnými ochoreniami, no jej princípy môže dodržiavať aj zdravý človek. Bonusom okrem klesajúcej ručičky na váhe bude, naopak, stúpajúca nálada.

Zdravotná diéta

Táto diéta nie je primárne určená na chudnutie, ale skôr na odstránenie zdravotných problémov, či už fyzických, ale aj psychických. Zmena stravovacích návykov totiž pomôže vyliečiť choroby a rovnako ovplyvňuje náladu. Aj preto ju ľudia, ktorí sa na ňu dajú, držia spravidla rok. Môžeme teda povedať, že nejde o diétu, ale skôr o zmenu životného štýlu, čo môžete skúsiť, aj keď ste zdraví.

Zabudnite na obilniny a mlieko

GAPS diéta by sa dala zhrnúť ako návrat k tradičnej strave, preto sa snaží vynechať čo najviac modifikovaných potravín. Počas držania diéty sú zakázané všetky obilniny, rafinovaný cukor a nekvasené mliečne výrobky. Zabudnite tiež na zemiaky a batáty.

Povolené potraviny

Zoznam zakázaných potravín vás zrejme nepoteší, ale stále toho ostáva dosť, čo sa počas trvania GAPS jesť môže. V prvom rade sa metóda zameriava na metódy spracovania jedla tak, aby boli pre telo čo najlepšie stráviteľné. Patrí sem pomalé varenie, kvasenie, fermentovanie či zaváranie. A úplným základom GAPS je kvalitný, dlho varený vývar z mäsa a kostí.

Diéta je však pestrá a chutná, takže nebudete len na polievkach. Povolené je akékoľvek mäso, masť, olivový olej, všetky druhy ovocia a zeleniny, s výnimkou spomínaných zemiakov, ďalej orechy, med a kvasené mliečne výrobky, čo je napríklad kefír.

Porcia vývaru

Spomínaný kvalitný vývar je základom diéty práve preto, že by ste ho denne mali zjesť aspoň jednu porciu. Doktorka Natasha Campbellová totiž vo svojich dlhoročných výskumoch prišla na to, že varené jedlo, najmä v tekutej podobe, je základom zdravia črevnej mikroflóry. Ostatné, výživovo hodnotné potraviny, zas zabezpečia zdravie celého tela vrátane mozgu, čím sa eliminuje riziko psychickej nepohody.

Témy: chudnutie dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok