Nie všetky plesnivé potraviny sú na vyhodenie: Kedy ich ešte môžete zjesť?

TA3/zm
29.5.2023 08:00

Ak objavíte na potravinách pleseň, zvyčajne putujú rovno do koša. Na druhej strane, najmä v menších mestách a na dedinách býva bežné, že sa pleseň len odkrojí alebo zoškriabe a potravina sa normálne zje. Podľa odborníkov existuje jednoduché pravidlo, kedy sa jedlo ešte oplatí zachraňovať a kedy je to nebezpečné.

Nie všetky plesnivé potraviny sú na vyhodenie: Kedy ich ešte môžete zjesť?
Freepik

Ovocie, zelenina, ale aj syry či salámy. Ak máte doma prebytok potravín a nestíhate ich zjesť, je možné, že z času na čas na nich objavíte pleseň. Kedy patrí napadnuté jedlo do koša a kedy ho stačí len od plesne očistiť?

Toxíny

Dnes zrejme väčšina ľudí už vie, že ak sa na jedle objaví modrozelený povlak, jeho odrezaním sa možno nič nevyriešilo, pretože toxíny sa môžu objaviť aj vo zvyšku potraviny. Takáto konzumácie nemusí spôsobiť nič v tom najlepšom prípade, no v tom najhoršom môže skončiť otravou a poškodením pečene či obličiek. Podľa odborníkov existuje jedno pravidlo, podľa ktorého budete vedieť suroviny s plesňou rozdeliť do dvoch kategórií. Do jednej, ktorá patrí do odpadkového koša. Do druhej, kedy by vyhodenie potraviny bolo zbytočným plytvaním.

Voda

Fígeľ, ako rozdeliť suroviny na tie hodné záchrany a tie, ktoré patria do smetí, je v obsahu vody. Čím vodnatejšie potraviny, tým rýchlejšie sa mykotoxíny z plesní šíria aj do miest, ktoré na pohľad vyzerajú, že skaze ešte nepodľahli. Pomôcť si môžete aj tým, či ide o mäkkú alebo tvrdú potravinu, čo zvyčajne svedčí o pomere vody. Naopak, suché jedlá ako sú tvrdé syry, saláma, ale aj mrkva či jablko ďalej pleseň nešírili do zvyšku potraviny a po bezpečnom odstránení modro-zeleného povlaku môžete dať tomuto jedlu ešte šancu. Do tejto kategórie však rozhodne nepatrí pečivo, hoci by sa mohlo zdať, že patrí do suchej kategórie.

Odstránenie

Ak sa rozhodnete plesnivé jedlo zachraňovať, či už máte na to ekonomický alebo ekologický dôvod, urobte to hlavne správne. Odporúča sa odobrať okolo napadnutého miesta až tri centimetre naviac a pri rezaní dávať pozor na to, aby sa nožík nekontaminoval.

Samozrejme, aj tak ostáva stále ideálnym riešením nakupovať len toľko potravín, koľko stíhate spotrebovať. A tiež vedieť, aké skladovanie jednotlivým surovinám prospieva, aby odstali čo najdlhšie čerstvé.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok